WYNIKI IX EDYCJI WYBORÓW MISS COSPLAY
Z tego miejsca przepraszamy za opóźnienia w ogłoszeniu ich, postaramy się poprawić.
I miejsce:
Hetalia
II miejsce:
Suiseiseki
III miejsce oraz Nagroda Publiczności:
Rosette
Wyróżnienie:
RobinRedem
Link do zewnętrznego obrazka
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Dział opinii
Likoris
Co do mitologii (ogólnego) Dalekiego Wschodu to nie jestem specjalistą, jednak Youkai / Ayakashi są dla mnie chlebem powszednim i czuje się w tym temacie bardzo dobrze. Moją zdecydowaną faworytką jest Hetalia! Nie spodziewałam się, że zobaczę kappe i to jeszcze tak świetnie wykonaną Super kolorystycznie, a elementy naprawde dobrze ze sobą grają. Całość wspaniale oddaje jakimi są istotami. Nic dodać nic ująć, po prostu bosko
KimKas
Nie będę ukrywać, że mitologie (nie tylko ta Dalekiego Wschodu) to jeden z moich ulubionych tematów, więc w ocenie cosplayów byłam dość surowym jurorem. Mimo tego znalazły się prace, których autorów chcę skomplementować.
Chiński smok Suiseiseki wygląda jednocześnie majestatycznie i groźnie. Bardzo ładny dobór kolorów i dodatków. Widać też podobieństwo do rysunku, który był inspiracją do stworzenia cosplayu, co bardzo Ci się chwali (^.^)
Chang'e w wykonaniu Rosette prezentuje się zjawiskowo. Jednak na pięknej twarzy chińskiej bogini księżyca widać smutek i tęsknotę za mężem. W stylizacji pojawia się też Jadeitowy Królik, nieodłączny towarzysz niedoli, co jest dużym plusem. Jak na mój gust - jeden z najlepszych cosplayów tej edycji (^u^)
Fanfary na Jubileusz Wyborów Miss Cosplay:
Ale zanim podam temat kolejnej (już dziesiątej) edycji, jako że jubileusz jest świetną ku temu okazją okazją, chcę poruszyć kilka spraw.
Po pierwsze - podziękowania. Organizacja konkursu to spore przedsięwzięcie, które nie udałoby się bez grupy ludzi, którym chcę podziękować.
Jessica23 - dziękuję za to, że wyraziłaś zgodę na organizację konkursu, podsunęłaś pomysł na reklamy oraz ogólne wsparcie WMC ♥
Kaiken, Likoris i DarkSeaweed - za to, że zgodziłyście się zostać współorganizatorkami konkursu. Różnie się między nami układało, miewamy problemy z ocenieniem stylizacji i wykonywaniem nagród na czas, ale myślę, że można powiedzieć, że jesteśmy dobrym zespołem, który jest w stanie współpracować przy tego typu przedsięwzięciach
Dziękuję wszystkim uczestnikom konkursu: jula209, Alrea, Sadist, Saeniver, @jiyoung, @Ćwieku, ScarletWitch, @Naravi, Mikacz, @Zupka, Ragnarook, Yubin, Teru, Jessica23, noriko1999x, MaMiMuMeMo, GOSKA77, Suiseiseki, sarata123, Solomona, zabeczka1948, spsr, @Oleńka118, nivata, @Diduś-Chan, @Ikan, Marika223, Redundancja, MariaANTONINA, RobinRedem, Ojsa, Majerankowa, @Jula97, Lajna, Kazee, kucykowa9, serowakanapka, Karucchi, Luna101, Evelyn, Seite, Hiruko, Nerra, Dryad, Natsumi, Lilia444, Yumek, Hetalia, Haku, Charlotte5, nelumi, Poezja, SoJin, Saitohimera, Rosette, Nemetona oraz wszystkim osobom, które choć nie zgłaszały stylizacji, głosowały na prace innych i komentowały wyniki (lub ich brak). Gdyby nie Wy, ten konkurs nie miały prawa istnieć, dlatego cieszę się, że jesteście tu z nami ^.^
Druga sprawa to konkurs i pytania z nim związane. Można to potraktować jak Q&A Wyborów Miss Cosplay
Q: Czy mogę zgłosić dwie stylizacje przedstawiające tą samą osobę?
A: Nie, do konkursu zgłaszamy tylko jedną pracę, co zostało wyszczególnione w punkcie 3 regulaminu konkursu (patrz -> pierwszy post w dyskusji). Druga, nawet jeśli przedstawia tą samą osobę, jest traktowana jako oddzielna stylizacja, co automatycznie ją dyskwalifikuje.
Q: Kiedy wyniki?
A: W teorii - dwa lub trzy tygodnie po zakończeniu wysyłania zgłoszeń.
W praktyce - wtedy, gdy wykonane zostaną wszystkie niżej podane czynności:
- ocenienie przez każdą z czterech jurorek prac uczestników (czasem zdarza się, że oceniają tylko dwie lub trzy osoby) oraz, jeśli któreś prace szczególnie przypadną jej do gustu, napisanie opinii na ich temat,
- zsumowanie wyników jurorów (tzw. wstępne wyniki), które pozwala na to, żeby do pracy zabrali się graficy odpowiedzialni za nagrody,
- ustalenie tematu kolejnej edycji i pojawienie się nagród (niekoniecznie w tej kolejności),
- stworzenie posta z wynikami, nagrodami, opiniami oraz tematem kolejnej edycji, który to post pojawi się na forum.
Do tego dochodzą takie zawirowania życiowe jak choroby, nawał pracy/nauki czy nawet głupi brak Internetu, co opóźnia wykonanie wszystkich czynności, a w konsekwencji planowe podanie wyników.
Oczywiście, w miarę możliwości staramy się pisać o wszelkich opóźnieniach.
Dziękujemy, że to pytanie pada tak często, dowodzi to bowiem Waszego zainteresowania konkursem, które, jak wspomniałam gdzieś wcześniej, jest dla nas bardzo ważne
Q: Kiedy pojawi się jakiś temat o anime/celebrytach/szkole itp. itd.?
A: Tematy podzielone są na kategorie i pojawiają się w podanej niżej kolejności:
1 - Anime i manga
2 - Bajki i kreskówki (Disney i nie tylko)
3 - Filmy i seriale
4 - Internet (YT, blogi etc.)
5 - Gry
6 - Sztuka i kultura
7 - Niespodzianka (tu pojawiają się tematy niepasujące do żadnej innej kategorii bądź takie które pasują do kilku z nich)
8 - Muzyka i komiks
9 - Mitologie oraz literatura
0 - Ponownie gry (przyznaję się bez bicia, że mam do tej kategorii słabość)
Dzieje się tak, ponieważ staramy się, aby konkurs był urozmaicony i trafiał do szerokiego grona odbiorców.
Q: Czy mogę coś zaproponować?
A: Jasne, opinie są dla nas bardzo ważne i chętnie wysłuchamy każdej propozycji odnośnie usprawnienia naszej działalności czy też tematu kolejnej edycji. Nie obiecujemy, że wprowadzimy ją w życie, ale na pewno weźmiemy pod uwagę.
Q: Czy mogę o coś zapytać?
A: Kto pyta, nie błądzi. Dlatego pytaj (najlepiej w wiadomości prywatnej do którejś z organizatorek, tam najszybciej uzyskasz odpowiedź), jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, a my postaramy się odpowiedzieć
I to tyle, jeśli idzie o ogłoszenia dusz... ekhm... konkursowe ;]
Tematem X edycji Wyborów Miss Cosplay jest:
Lubicie gry survivalowe, rysunkową grafikę i eksplorację? Jeśli tak, Don't Starve (w dosłownym tłumaczeniu: Nie głoduj) to produkcja właśnie dla was. Jeśli w ogóle was to nie interesuje, wciąż możecie zwrócić uwagę na dziewięć (po zainstalowaniu dodatków i/lub modów nawet więcej) grywalnych postaci, a także licznie występujące w grze zwierzęta oraz potwory, których cosplayowanie może być ciekawym wyzwaniem.
Robot WX-78? Biały Wielki Królik? Olbrzymi Jeleniocyklop? A może ktoś zupełnie inny?
Kto tym razem stanie na podium Wyborów Miss Cosplay?
Zgłoszenia przyjmujemy do północy 25 marca.
Ostatnio zmieniony przez KimKas (20-05-2016 o 17h54)