Cała ekipa WMC ma nadzieję, że okres świąteczny minął Wam w zdrowiu, szczęściu i spokoju. Z tego miejsca składamy też Wam życzenia, aby Nowy Rok był lepszy niż miniony
A teraz to, na co wszyscy od dawna czekają, czyli:
Wyniki VIII edycji Wyborów Miss Cosplay
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Dział opinii
KimKas
Na początku chciałabym podziękować wszystkim uczestnikom VIII edycji WMC za danie mi możliwości udania się w metaforyczną podróż w czasie i przestrzeni, ponieważ żeby sprawiedliwie ocenić zgłoszenia musiałam posłuchać muzyki, jaką tworzą czy też tworzyli piosenkarze i piosenkarki, których przedstawiają cosplaye. To było niezwykłe i wspaniałe doświadczenie.
Jednak, jak to zwykle bywa w konkursach, wśród wszystkich dwunastu zgłoszeń znalazły się trzy prace w mojej ocenie na tyle wybitne, że postanowiłam je wyróżnić krótką pisemną pochwałą.
Cosplayem, który chciałam zobaczyć i który od początku był moim faworytem to Freddie Mercury autorstwa Lajna. Bardzo dobre odwzorowanie postaci oraz kreacji piosenkarza z koncertu na Wembley'u w 1986 roku.
Drugi faworyt to zgłoszenie Charlotte5 z cosplayem Roberta Planta. Burza blond loków, kolorowy strój i jeszcze ten gołąbek - wszystko to tworzy spójną całość, doskonale oddającą charakter sceniczny tego wokalisty.
Trzecia i ostatnia z moich faworytek - Mikacz. Wystarczy "rzucić okiem" na jej pracę i już wiadomo, że jest to cosplay Elvisa Presleya. Świetne odwzorowanie kostiumu i genialny pomysł na baczki. Wiadomo, Król jest tylko jeden (i jest na MF) .
DarkSeaweed
Moją pierwszą faworytką pozwolę sobie nazwać stylizację Hetalia. Dlaczego? Z prostego powodu. Cosplay jest bardzo dobry, a muzyka jeszcze lepsza, także głównie był to wybór z powodu bardzo dużej sympatii do wybranej postaci, ale chyba mi wolno prawda?
Druga wybrana tą samą drogą, jednak moim zdaniem cosplay mniej udany od pierwszego, niejaki M.Manson od Poezja gdyby dodać mu troszkę innego charakteru wyszłoby o wiele fajniej.
A teraz przechodzimy do kolejnej edycji konkursu!
Tematem IX edycji Wyborów Miss Cosplay jest:
Któż nie słyszał o chińskich smokach czy japońskich youkai? Ale Daleki Wschód to nie tylko Chiny i Japonia, ale też Korea i Mongolia. Pierwsi władcy, dzielni bohaterowie, zadziwiające stworzenia - to wszystko i jeszcze więcej oferuje mitologia Dalekiego Wschodu. Wyruszcie w podróż po odległej Azji, wysłuchajcie mitów i wróćcie do nas z wybraną przez siebie postacią i opowieścią o niej.
Prosimy o:
- nieużywanie stylizacji z innych konkursów,
- niemylenie legend z mitami,
- zgłaszanie się do nas w razie jakichkolwiek wątpliwości.
Zgłoszenia przyjmujemy do północy 22.01.2016r
Nefrytowy Cesarz? Kappa? Kim Suro? A może koś zupełnie inny?
Kto tym razem stanie na podium Wyborów Miss Cosplay?
Ostatnio zmieniony przez KimKas (09-01-2016 o 21h00)