Majerankowa napisał
Kurczę, babeczka wygląda bosko. <3 Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się wypróbować ten przepis.
Ja, jako wielki poranny leń i człowiek z wiecznym niedoborem czasu chciałabym podzielić się z wami pomysłem na szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie.
Owsianka z owocami
Czy są tu jacyś fani wzgardzonych płatków owsianych? Mam nadzieję, że tak. <3 Jem je ostatnio niemal codziennie przed szkołą, bo świetnie niwelują uczucie głodu i dają mi energię na średnio dwie godziny nauki.
Enjoy!
Składniki:
U mnie wszystko jest zawsze na oko, więc nie będziemy się bawić w dokładne odmierzanie produktów.
Płatki owsiane błyskawiczne - wedle uznania (ostrzegam, że odrobinę pęcznieją po przygotowaniu i nieźle zapychają)
Woda
Banan, jabłko (najlepiej smakuje, gdy dosypiemy też cynamonu <3) albo inny owoc, który według was będzie pasował
Miód lub cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Owsiankę wsypujemy do miseczki (chociaż ja jem je często z mojego ulubionego kubka ^^) i zalewamy wrzącą wodą nieco nad poziom płatków. Ważne jest, żeby nie dodać za dużo wody, bo wyjdzie nam ciapa, albo za mało, bo mogą być twarde. Zostawiamy na około 3-5 minut, żeby wchłonęły wodę - ja zawsze się w tym czasie ubieram, więc dokładnie nie wiem. xD
Po upływie tego czasu porządnie mieszamy i sprawdzamy, czy cała woda zniknęła. Jeśli dodaliśmy jej za dużo, to możemy spróbować ją odlać, chociaż nie każdy lubi płatki, które wręcz rozpływają się w ustach z powodu wchłonięcia zbyt dużej jej ilości.
Teraz kroimy możliwie drobno nasze owoce. Ja jabłko ścieram na tarce, wtedy lepiej czuję jego smak. Dodajemy jeszcze miód lub cukier i... Gotowe!
Idzie naprawdę szybko, więc jeśli ktoś rano biega jak poparzony i twierdzi, że nie ma czasu na śniadanie, niech wypróbuje ten przepis. Do płatków owsianych naprawdę idzie się przekonać, zwłaszcza jeśli są z naszymi ulubionymi owocami.
mmmm....brzmi pysznie, napewno wypróbuję .
ja też bardzo lubię gotować i eksperymentować w kuchni. zastanawiam się nawet nad kierunkiem gastronomicznym.
siemanko loszki