Przepisy na nasze ukochane potrawy:)
Hej dziewczyny:)
Przejrzałam całe forum i nie znalazłam nigdzie wątku, gdzie można się dzielić pysznymi, prostymi przepisami na nasze ulubione dania:) (Jeżeli takowy istanieje przepraszam i proszę o przeniesienie postu) Można umieszczać własne lub spisane z zeszytów naszych mam, babć itd
Przedstawiam wam niezwykle prosty przepis na PYSZNĄ wilgotną babkę czekoladową która rozpływa się w ustach!! smakuje trochę jak braunie (jeżeli ktoś nie próbował polecam!) ale jest o wiele słodsza:) Wyjdzie każdemu!
Składniki:
225 g mąki przennej
300g cukru
4 łyżki slodkiego kako (np nesquik)
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
250ml mleka
125ml oleju roślinnego
2 łyżeczki aromatu waniliowego
150ml wrzącej wody
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Foremkę do pieczenia smarujemy lekko! margaryną i obsypujemy mąką (nadmiar wysypać)
Wszystkie sładniki oprócz wrzącej wody wrzucamy do miski, miksujemy dość krótko do połączenia wszystkich składników na końcu bardzo cieniutkim strumieniem lejemy wrząca wodę łącząc ją ze składnikami drewnianą łyżką, nie przejmujemy się wodnistą konsystencją ciasta . Wlewamy do formy wkładamy do piekarnika na ok 1 godzine sprawdzając drewnianą wykałaczką czy ciasto nie jest w środku surowe.
Do tej babki zawsze robie polewę z płynnej czekolady. Terravita mleczna - dzielimy na kosteczki. w garnku rozpuszczamy 3 łyżki masła kiedy już prawie się rozpuści dodajemy czekoladę i trochę śmietanki, wszystko rozpuszczamy na płynną masę. polewamy jeszcze ciepłą babkę. (moja polewa nie zastyga jest płynna, taki sos czekoladowy)
Smacznego!
Ostatnio zmieniony przez Karo19 (07-10-2015 o 19h46)
Karola