Ban, bo hejka, hej~
Irys się troszku rozpisała o swoim drzewie genealogicznym, a że pewnie i tak nikomu nie będzie się chciało przeczytać, to wrzuca w spoilerze XD
Echhh... Chciałabym poznać historię mojej rodziny, odnaleźć jej członków, którzy porozjeżdżali się po świecie... I chodzi mi tutaj o rodowód mojego ojca, bo mamy rodzinę znam dość dobrze. A z taty strony znam tylko jego siostrę, jej dzieci i wnuki oraz rodzinę taty kuzyna. Słabo. Nie znam nawet rodziny brata mojego ojca. A chciałabym prześledzić losy członków mojej rodziny... Od kilku lat moja ciocia (siostrzenica taty, czyli tak naprawdę kuzynka, ale ma ponad 40 lat, więc ciocia XD) zajmuje się kompletowaniem drzewa genealogicznego naszej rodziny. Mogłabym z nią porozmawiać, ale ona mieszka w Gdańsku, a do tego jej nie lubię...
Ciekawi mnie to też dlatego, że trochę porypała nam się linia, przez co np. jestem ciocią starszej ode mnie o kilkanaście lat dziewczyny, moje kuzynki/kuzyni są w wieku moich rodziców. Takich ciekawostek w naszej rodzinie jest wiele, a spowodowane są przesunięciami np. mój tata jest o 19 lat młodszy od swojej siostry. Albo siostra mojej babci - Słupecka, wyszła za Słupeckiego, przez co ciężko się połapać, kto był kim dla kogo, bo w obu rodzinach nazwiska te same. A prababcia miała dwóch mężów, więc doszły kolejne nazwiska, które ciężko ogarnąć. Dobra, stop. I tak nikt tego nie przeczyta XDD
Kolejną ciekawostką jest to, że nie możemy dojść do imienia mojego pradziadka, bo wszyscy, którzy go znali, już nie żyją, a nie wiemy, gdzie został pochowany - pewnie w jakimś bezimiennym grobie. Najprawdopodobniej miał na imię Leon, ale nie potrafimy tego potwierdzić. Zaraz. Czy to był mąż Romualdy? Czy innej prababci? Chyba zaraz zapytam się rodziców o.o
Ostatnio zmieniony przez Iremi (14-10-2015 o 21h53)