UWAGA!!! UWAGA!!!
Ogłaszam wszech i wobec, że Likosław (a.k.a Likoś) rozpoczyna kolejny dziwny konkurs.
Jako, że długo mnie nie było i mój powrót jest chwilowy (niestety) postawiłam na temat, który będzie hołdem dla stylu i subkultury, którą kocham.
Waszym zadaniem jest wykonać stylizacje w stylu:
MORI KEI / MORI GYARU
Na początek, chciałabym przeprosić za nieudolny napis (wygląda jak posypany cukrem pudrem XD) robiony w paint'cie, który znajduje się na obrazku. Bez stresu, dyplomy będą robione w gimp'ie (choć nie obiecuje, że będą ładniejsze). Drobiazgi obgadane i dzienna dawka głupoty została wypluta, a teraz pora na sprawy ważne:
Piszę drugi raz bo komputer mi się wyłączył dlatego pominę nieistotne informacje!
Mori Kei - Opisując jednym zdaniem "Ubieraj się tak jak gdybyś mieszkała w lesie" (żeby było jasne, nie chodzi tu o błoto, brud i wygląd jak gdybyś wylazła z chaszczy). Jest to jedna z wielu subkultur Japonii ("mori" oznacza las), jej charakterystyczne cechy to dobre maniery, uwielbienie herbaty oraz zamiłowanie do staroci. Ubiór też jest specyficzny.
Charakterystyka (wskazówki)
Królują w nim kolory ziemii (brązy, beże, szarości i przytłumione zielenie) czyli wszystko to co można zobaczyć w lesie, oczywiście nie wykluczamy czerni i bieli.
Jest bogaty w motywy kwiatowe, roślinne, owocowe (poziomki, jagody itp to co w lesie), czasami są też zwierzęce (zwierzątka leśne mam tu na myśli). Tyczy się to też ozdób do włosów.
Ubiór jest warstwowy, ma to na celu zbudowania objętości (np szorty pod spódnic, sweter na bluzke, sukienka na spódnicę itp). Dość ważne jest aby każda z warstw była widoczna i tworzyła harmonie z pozostałymi (aby nie wyszedł plastuś). Choć nie jest to obowiązkowe, bo nie uniknie się zakrycia. Żeby było jasne, nie wymagam umiejętności bawienia się warstwami, wystarczy jeżeli pokombinujecie w szafie :3
Makijaż jest delikatny w kolorach stroju. Najczęściej rumiane policzki i usta w naturalnym kolorze.
Biżuteria jak najbardziej, jednak tylko VINTAGE.
Włosy rozpuszczone, zaplecione lub delikatnie upięte (nic wytwornego) w naturalnych barwach (czerń, brąz, blond, rudy i ewentualnie siwy, siwawy)
Czasami pojawiają się koronki.
Często są w nich np poncza, pelerynki, chusty, płaszcze, swetry itp.
Same stroje raczej nie są bardzo opięte.
Mori Gyaru - Jest prawie identyczny jak Mori Kei jednak jest on bardziej dziewczęcy i odrobine bardziej delikatny:
Charakterystyka (wskazówki)
Poza kolorami już wymienionymi są jescze kolory podchodzące pod delikatne róże i brzoskwinie (jednak są one raczej przytłumione). Mogą pojawić się też elementy żółci i błękitu (ale tylko w formie dodatków)
Pojawia się więcej koronek.
Nie ma tylu warstw. Objętość jest mniejsza.
O ile pamiętam, to chyba już wszystko, a tu macie podglądowe focie, jest ich sporo, mam nadzieje, że pomogą:Spoiler (kliknij, aby zobaczyć)
Jak widać, nie ma wielu różnic dlatego nie będziecie musieli pisać mori kei lub mori gyaru, bo czasami trudno jest zdefiniować stylizacje jedną nazwą. Wystarczy, że będzie zgrywał się z tematem
REGULAMIN:
1. Przy zgłoszeniach przestrzegamy regulaminu "Forum" (w tym regulaminu "Nieoficjalnych konkursów")
2. Możecie zgłosić góra 2 stylizacje (W drugiej można wykorzystać jedynie dwa elementy znajdujące się w pierwszej, reszta musi być inna).
3.Możecie wykorzystać najwyżej 3 elementy z jednego kompletu UNINE lub od gwiazdy.
4. Jestem wymagająca i zgłoszenie musi zawierać przynajmniej 4-5 zdań opisu. Jeżeli gdzieś go nie będzie lub będzie za krótki, uznajemy, że się zapomniało i możecie napisać na piv. Jednak, żeby było uczcuwie wobec innych, macie na to 48 godz. od zgłoszenia więc proszę się pilnować.
5. Termin zgłaszania prac od teraz do 31.01.2016r do godz. 00:00 (wydaje mi się, że daje sporo czasu i po drodzę jest kilka weekendów dlatego raczej nie będe podbijać. Chyba, że na czyjąś prośbę).
6. Co oczywiste chyba ale lepiej napisać: PLAGIAT JEST ZABRONIONY!
7.Jeżeli stylizacja była w innym konkursie to proszę o taką informację w zgłoszeniu.
NAGRODY
I miejsce - dyplom, sygnaturka, avatar.
II miejsce - dyplom, sygnaturka.
III miejsce - dyplom
(Nie wiem czy będą specjalne wyróżnienia ale chyba możecie się ich spodziewać)
Wyniki oraz nagrody pojawią się najszybciej w tydzień, najpóźniej w 2 tygodnie po zakończeniu przyjmowania zgłoszeń. (przepraszam, że tyle będzie to trwało ale brat musi być w pracy, dziad jeden XD)
Gdyby były niedopowiedzenia, pisać na priv.
Miłej Zabawy!!!
Ostatnio zmieniony przez Likoris (06-01-2016 o 07h35)