Ja jeszcze kilka słów w temacie podobieństw między mitologią grecką i rzymską...
Religia (obecnie mitologia) rzymska kształtowała się przez wiele wieków (nie wspominając o ogromnym terenie, jakie zajmowało w czasach świetności Cesarstwo Rzymskiego) i charakteryzowała się dużą... nazwijmy to "tolerancyjnością", wskutek czego jest w niej mnóstwo wpływów z wierzeń różnych zamieszkujących je ludów. Nie tylko greckich, ale też: etruskich, egipskich, syryjskich, fenickich, frygijskich... i wielu, wielu innych, bowiem w czasie wojny Rzymianie modlili się również do bóstw nieprzyjacielskich, aby opuściły oblegane miasto i zechciały zamieszkać w Rzymie.
Nu, a ten krótki wykład służył mi do tego, żeby powiedzieć, że temat na konkurs jest świetny i pozwala uczestnikom na duży wybór oraz wykazanie się kreatywnością
A teraz czas na prezentację pracy
Postanowiłam przedstawić rzymskie bóstwo Sol Invictus (Słońce Niezwyciężone).
W sztuce starożytnego Rzymu najczęściej przedstawiano go na wzór greckiego Heliosa, to jest z promienistą aureolą wokół głowy lub promienistą koroną na głowie, na złotym rydwanie zaprzężonym w cztery konie.
Kult Sol Invictus był nowym synkretycznym kultem łączącym w sobie elementy mitraizmu, kultu El Gabala, Baala, Astarte i rzymskiego bóstwa solarnego Sol. Czcił słońce jako uosobienie wszystkich innych bóstw. Kult Sol Invictus sprawowany był u schyłku cesarstwa, wprowadzony został przez cesarza Aureliana.
Jest to stylizacja inspirowana wizerunkami Sol, Heliosa, Mitry, Baala i Astarte, wspólnie tworząca Sol Invictus.
~ Edytowane w celu dodania kolejnej stylizacji, za zgodą autorki ~
Potina była starorzymską boginią opiekuńczą. Sprawowała opiekę nad piciem dzieci, które mogły już przyjmować inne napoje niż mleko matki. Imię pochodzi od łacińskiego słowa potus (napój). Jest bóstwem, które dbało zarówno o naukę picia napojów, jak i na to, aby były one dla dziecka smaczne i zdrowe.
Nie udało mi się znaleźć żadnych wizerunków, dlatego przedstawiam moje wyobrażenie Potiny - to bogini przypominająca wyglądem zwykłą kobietę mniej więcej w wieku lat 40. Swoją bransolety osłania narzutką, żeby żadnemu dziecku nie przyszło do głowy ich zjeść. W dłoni trzyma smaczny i zdrowy napój.
Ostatnio zmieniony przez KimKas (05-01-2016 o 18h31)