Na początku bardzo chciałybyśmy Was przeprosić za to gigantyczne opóźnienie! Studia, praktyki, zdrowie, problemy techniczne – wszystko przyszło naraz i coraz bardziej ograniczało nasze możliwości. Mam nadzieję, że los w końcu zacznie nam sprzyjać i nie będzie z niczym żadnych opóźnień.
Z tego miejsca chciałabym też pożegnać Whitewind, która przynajmniej na razie zawiesza swój udział w konkursie jako juror. Na jej miejsce przywiało nam kogoś, kogo chyba nie trzeba przedstawiać – od dziś Majerankowa czeka na Wasze zgłoszenia w konkursie:
Link do zewnętrznego obrazka
Ze względu na niewielką liczbę uczestników ponownie nie zostanie wyłonione standardowe podium, jednak udział żadnej z tych osób nie pozostanie niezauważony.
Dyplomy dla uczestniczek II edycji
Mineo
KimKas
hmurka444
nelumi
Dopiero teraz zauważyłam, że na dyplomach są nieprzewidziane białe kreski, a nie mam plików PSD, żeby temu szybko zaradzić ;___; Jak ktoś czuje się bardzo poszkodowany niech zgłosi się na priv, w wolnej chwili postaram się naprawić. Czemu wcześniej nie zauważyłam, czemu ;________;
Nagroda publiczności
Opinie od Frozy, czyli kilka rad “co i jak”
Mineo – jedyny “większy” zarzut jest taki, że postacie sprawiają wrażenie nadmiernie wyblakłych w stosunku do łuny na środku tła. Ktoś mógłby się przyczepić, że postacie są oderwane od drugiego planu (proporcje, kolorystyka, stopień realizmu), ale bywają różne koncepcje i w tym przypadku te rzeczy mnie nie rażą, bo jesteś w zasadzie konsekwentna w “braku połączeń”, jakkolwiek to nie brzmi. xD Aby trochę rozjaśnić, o co mi chodzi – nie ma czegoś takiego, że jedne elementy się ze sobą łączą, a inne nie stylem – np. tło masz bardzo realistyczne, ale już płatki śniegu (te duże) i postacie nie. Są dwa rodzaje śniegu – jeden realistyczny, drugi nie. I tak dalej… Muszę przyznać, że w całości najbardziej podoba mi się łuna na tle, naprawdę fajnie przemyślany efekt i ożywiający obrazek.
KimKas – od razu widać, że wzięłaś choć trochę pod uwagę, co napisałam. Podoba mi się, że konsekwentnie poszłaś w mroczniejszy klimat i przyciemniłaś tło, od razu buduje to ciekawszy efekt. Bawi mnie stwierdzenie “mroczno i podłużno”, bo faktycznie całość wydłużyłaś (widać po proporcjach budynków), a takiego uroczego detalu bym się nie spodziewała! Śnieg fajnie ożywia miasteczko z obrazka, a miejsce wstawienia renderu też jest przemyślanie wybrane – wpasowuje się w wypełnienie luki w mieście i ją fajnie uzupełnia.
hmurka444 - osobiście nigdy nie lubiłam efektu sepii, bo wieje od niego nudą i starością, no i niestety Twoja tapeta się od tego nie uchroniła. Owszem, przypomina mi to wyglądem jakąś starą pocztówkę, ale jakbym miała wybierać jakąś tapetę na swój komputer to na pewno nie chciałabym odsyłać go do czasów jednokolorowej wizji. Wzorek jet ładnie umieszczony i pasuje do śniegu na drzewach (też mi się kojarzy z takimi zawijasami przy użyciu tej kolorystyki). Napis za to woła o pomstę do nieba – nie ozdabia i nie pasuje, bo domek w środku lasu nad jeziorkiem ciężko określić miastem.
nelumi – moja ulubiona tapeta z tej edycji! Jedyne, co mnie w niej zastanawia to umiejscowienie napisu – wydaje mi się, że ciut niżej wyglądałby lepiej (bo wpasowywałby się lepiej pomiędzy śnieżynki – na koniec zagęszczenia, a pomiędzy pojedynczymi), ale na pewno na plus byłoby drobne rozświetlenie go od spodu (w angielskim Photoshopie CS6 opcja “Outer Glow” w “Blending Options”). Dół wcale nie jest pusty, przecież w rogach są wzorki, a na całości nałożony śnieg w zoomie. ;p A tak serio to nawał u góry (gałęzie drzew – nawet jeśli bardzo słusznie przyciemnione – i śnieżynki w dużym zagęszczeniu) równoważy dół i wystarczają w zupełności te drobne ożywiające akcenty, które dodałaś.
Najwyższa pora ogłosić temat kolejnej edycji konkursu!
Koniczyna, leprechauny i garnki złota na końcu tęczy? Takie coś tylko na Dzień Świętego Patryka! Siedemnastego marca zieleń gości nie tylko za oknem zwiastując rychło idącą wiosnę, ale przede wszystkim na irlandzkich ulicach i w tamtejszych barach. Daj się ponieść wyobraźni i wczuj się w ten pełen radości klimat już dziś!
Waszym zadaniem w tej edycji jest wykonanie dowolnej grafiki (od sygn przez tapety po bannery i tak dalej) w jakikolwiek sposób łączącej się z którymkolwiek elementem Dnia Świętego Patryka lub całym świętem.
Zgłoszenia przyjmujemy do niedzieli 20 marca do godziny 23:59. Prace zgłoszone po podanym terminie nie będą brane pod uwagę.
Zastrzegamy sobie prawo do przedłużenia terminu w przypadku niewystarczającej liczby zgłoszeń.
Wyniki pojawią się do dwóch tygodni od zakończenia przyjmowania zgłoszeń, tj. do 3 kwietnia wraz z nowym tematem edycji. I mam nadzieję, że tym razem nic nam nie wypadnie. ;>
Misie, pamiętajcie o najważniejszej rzeczy!
Moc Foto Szopa jest z Wami!
PS. W trakcie przyjmowania zgłoszeń pojawi się jeszcze jedna nagroda, a mianowicie rysunek dla nelumi. Także nel, wypatruj dzielnie Algi! ;>
Ostatnio zmieniony przez eufrozyma (29-02-2016 o 21h19)