Agat
Agat jest kamieniem półszlachetnym. Ogółem bardzo mUa kamień, gdyż moje imię brzmi Agat(a), a na dodatek w miejscowości, w której mieszkam organizowane jest co roku Lato Agatowe. xD Czyli coś jakby jarmark, w czasie którego organizowana jest duża wystawa kamieni, której większą część agaty zajmują właśnie.
Ciocia Wikipedia mówi:
Agat (gr. agathos – 'dobry') – półszlachetny minerał, wielobarwna, wstęgowa odmiana chalcedonu. Nazwa pochodzi od rzeki Achates (dzisiaj Dirillo) w południowej Sycylii we Włoszech, gdzie wydobywano go już w starożytności.
Agaty powstają w geodach. Zbudowane są z wielu różnokolorowych, naprzemianległych, (najczęściej bladych) warstw. Powstawanie pasm było prawdopodobnie wynikiem zachodzących procesów wielokrotnego wydzielania się krzemionki z roztworów lub cyklicznego wytrącania się pigmentu w żelu krzemionkowym. Zróżnicowana jest też barwa agatów – powodują ją bardzo drobne wrostki różnych minerałów np. chlorytów, hematytu, goethytu. Przeważają warstwy szare, różowawe i brunatne, rzadko występują żywsze barwy: czerwone, zielone, czarne. Stąd stosowane bardzo często sztuczne barwienie agatów.
A jakaś bliżej nieokreślona stronka, której niekoniecznie trzeba ufać, ale ja chcę mówi:
Agat (gr. agathos = dobry) - to wielobarwna, wstęgowa odmiana chalcedonu. Nazwa pochodzi od rzeki Achates (dzisiaj Dirillo) na południu Sycylii, gdzie wydobywano go już w starożytności. Agaty powstają w pustkach skalnych zwanych geodami. Zbudowane są z wielu różnokolorowych, naprzemianległych warstw. Powstawanie pasm było prawdopodobnie wynikiem zachodzących procesów wielokrotnego wydzielania się krzemionki z roztworów lub cyklicznego wytrącania się pigmentu w żelu krzemionkowym. Zróżnicowana jest też barwa agatów - powodują ją bardzo drobne wrostki różnych minerałów np. chlorytów, hematytu, goethytu. Przeważają warstwy szare, różowawe i brunatne, rzadko występują żywsze barwy: czerwone, zielone, czarne, żółte i niebieskie. Stąd stosowane bardzo często sztuczne barwienie agatów, zwłaszcza brazylijskich.
Właściwości:
Agat uchodzi za symbol bogactwa i długiego, udanego życia. Chroni noszącą go osobę przed wszelkim złem i dodaje sił witalnych. Wpływa pozytywnie na wzrok i skórę, łagodzi bóle głowy i gorączki. Aktywizuje siły obronne organizmu. Agat pomaga rozładować wewnętrzne napięcia i rozbudza popęd seksualny. Zapewnia też poczucie bezpieczeństwa. W astrologii przypisany jest znakom Byka i Koziorożca.
A więc mój agat jest na bogato - specjalnie pogrubiłam fragment, który mnie do zrobienia takiej, a nie innej stylizacji nakłonił. Niestety ciężko było zrobić ładnie ułożone barwy, więc jest jak jest. ;D
Kamień Księżycowy
Cóż, jest to moim zdaniem jeden z ładniejszych kamieni półszlachetnych. Baaardzo kojarzy mi się z zimą, z mrozem... I z poświatą księżyca. Piękny. Stylizacja mojej miss jest nieco starsza, odgrzebana. Jednocześnie zimowa i przedstawiająca ten kamień po trochu.
Zdjęcie przedstawiające kamień: