Oglądałyście Downton Abbey albo przynajmniej Titanica (nie wspominając o monstrualnej ilości brytyjskich seriali o pierwszej wojnie światowej)? Jeśli tak, to z pewnością już się domyślacie, jakich stylizacji będzie dotyczył ten konkurs :) A jeśli nie, to na końcu postu znajdziecie kilka (mam nadzieję, że) pomocnych linków.
Lata 1910-1919 to burzliwy okres obfitujący w dramatyczne wydarzenia i przemiany. Zdobycie Nobla przez Marię Skłodowską-Curie, zatonięcie Titanica, wybuch i zakończenie pierwszej wojny światowej, wybuch rewolucji październikowej, rozpad ogromnych mocarstw, rozpad wielkim mocarstw i odzyskanie niepodległości przez wiele państw, w tym Polskę, a ponadto walka o prawa wyborcze kobiet, ragtime, epidemia hiszpanki, początek prohibicji w USA, rozwój kina, początek jazzu - naprawdę jest się czym inspirować.
Możecie sięgnąć do historii, sztuki, filmów czy seriali, literatury, co tylko przyjdzie Wam do głowy. W tej kwestii nie ma żadnych ograniczeń.
Dozwolone są stroje wieczorowe, codziennie, kąpielowe, robocze, pidżamy... No po prostu wszystko.
Można tworzyć stroje damskie bądź męskie, dziecięce także. Najważniejsze, by nawiązywały do mody wspomnianych już lat.
REGULAMIN
1. Obowiązuje mini-regulamin nieoficjalnych konkursów.
2. Można zgłosić maksymalnie dwie stylizacje.
3. Nie można używać więcej niż dwóch elementów z gotowego zestawu lub od gwiazdy. W przypadku ciuchów Rose z Titanica może zostać użyty tylko jeden element.
TERMIN SKŁADANIA PRAC
25 kwietnia do godziny 23:59
Może zostać wydłużony, jeśli zajdzie taka potrzeba, tj. jeśli ktoś o to poprosi albo nie będę miała wystarczająco dużo czasu, by zakończyć konkurs.
KRYTERIA OCENIANIA
O wiele łagodniejsze niż ostatnio, bo i temat jest trudniejszy (:
Nagrodzone zostaną stylizacje jak najbardziej zbliżone do mody określonych lat, ich estetyka i dopasowanie makijażu.
Dłuższe opisy mile widziane. Pomogą mi w prawidłowej interpretacji Waszych zgłoszeń.
NAGRODY
Wykonane przeze mnie dyplomy i wieczna sława.
Na koniec obiecane linki (głównie po angielsku):
♥ Artykuł na wiki, sporo zdjęć.
♥ Artykuł po polsku, ogólna charakterystyka.
♥ Tu, tu i tu bardzo dużo zdjęć autentycznych strojów z tych lat.
I przykładowe stylizacje:
Ostatnio zmieniony przez Lahlae (11-04-2015 o 22h19)