"Najdłużej jednak zatrzymała ich ostatnia z wystaw. Rozkwitały tam całą gamą kolorów o najsubtelniejszych odcieniach różne gatunki jedwabiu. U szczytu udrapowano aksamity o głębokiej czerni lub bieli zsiadłego mleka, niżej atłasy – różowe, niebieskie, błyszczące w załamaniach, wszystkie w tonach pastelowych coraz to bledszych i delikatniejszych; jeszcze niżej ułożono fantazyjne węzły jedwabi, zharmonizowane według kolorów tęczy, jakby zaplisowane wokół wciętej talii i ożywione, rzec by można, biegłymi palcami subiekta. Każdemu z motywów, każdej barwnej frazie wystawy towarzyszył dyskretny akompaniament w postaci pofałdowanych pasm kremowego fularu. Po obu zaś krańcach wystawy piętrzyły się w olbrzymich stosach dwa gatunki jedwabiu stanowiące monopol firmy „Paris-Bonheur” i „Cuir d’Or” – towar wyjątkowy, mający wywołać rewolucję na rynku tekstylnym."
To tak dla wprowadzenia odpowiedniej atmosfery.
A teraz już witam. *dyga*
Obserwując inne konkursy zauważyłam, że często, niezależnie od tematu, pojawiają się w nich kreacje stylizowane na XIX wiek. Pomyślałam więc, że warto byłoby zorganizować konkurs, w którym moglibyście wykazać się jeszcze bardziej, jeśli chodzi o to stulecie.
Zadanie jest proste:
należy stworzyć strój jak najwierniejszy wybranej dekadzie XIX wieku.
Można inspirować się postaciami literackimi, filmowymi i historycznymi.
Nie można natomiast tworzyć mężczyzn i strojów inspirowanych steampunkiem. Tych pierwszych, dlatego że uważam, iż zasługują na oddzielny konkurs, a tych drugich, bo zwyczajnie nie czuję się wystarczająco kompetentna, by je oceniać.
REGULAMIN
1. Obowiązuje mini-regulamin nieoficjalnych konkursów.
2. Można zgłosić jedną stylizację.
3. Nie można używać więcej niż dwóch elementów z gotowego zestawu lub od gwiazdy
4. Należy uściślić , która dekada była inspiracją.
TERMIN SKŁADANIA PRAC
29 marca do godziny 23:59
Może zostać wydłużony, jeśli zajdzie taka potrzeba, tj. jeśli ktoś o to poprosi albo nie będę miała wystarczająco dużo czasu, by zakończyć konkurs.
KRYTERIA OCENIANIA
Stylizacje będą oceniane pod kątem zgodności z realiami historycznymi w następujących kategoriach:
♥ strój
♥ fryzura
♥ makijaż
♥ adekwatność do okazji (:
Rozbudowane opisy będą mile widziane. Mogą pomóc mi w interpretacji i ocenie stylizacji, ale od razu ostrzegam, że mogą także zaszkodzić.
Przykład: jeśli ktoś napisze, że stworzył strój na pogrzeb męża młodej damy, a ja ujrzę w tym miejscu suknię balową z odkrytymi ramionami i gorsetem na wierzchu, to będę bezlitosna.
NAGRODY
Trzy zwyciężczynie otrzymają wykonane przeze mnie dyplomy.
(nie jestem zbyt utalentowana plastycznie, ale ćśś)
Nie wykluczam wyróżnień.
Ze spraw formalnych to wszystko. Mam nadzieję, że nie brzmi to zbyt przerażająco. Będę wymagająca, ale bez przesady, w końcu gra też potrafi nieraz ograniczyć kreatywność i trzeba trochę naciągać niektóre rzeczy (:
A pod tym linkiem kryje się mała ściąga.
Oczywiście nie musicie ograniczać się do kultury zachodniej. Stroje z innych części świata i z różnych warstw społecznych są jak najbardziej w porządku.
Ostatnio zmieniony przez Lahlae (16-03-2015 o 00h16)