Strona główna

Forum - Missfashion.pl, gra o modzie dla dziewczyn!

Dyskusja zamknięta

Strony : 1

#1 03-11-2013 o 09h08

Miss'gadułka
Sszyszka
...
Miejsce: Okolice Jeleniej Góry

Lalki typu BJD czyli inaczej dollfie są coraz częściej popularne w Polsce jak i na świecie. Jednak wszystko zaczęło się w Japonii, a produkcja ich na dzień dzisiejszy obejmuje również oprócz Japonii - Korę i Chiny.

Lalki są zrobione z wysokiej jakości żywicy , która w dotyku przypomina porcelanę.Główne części ciała, ramiona, łokcie, nadgarstki, biodra, kolana i kostki, są połączone ze sobą okrągłymi stawami za pomocą specjalnej, bardzo mocnej gumy. Dzięki tej gumie lalki są bardzo mobilne oraz świetnie pozują.

W każdej lalce można zmienić perukę (wig) oraz samemu lub na zamówienie wykonać makijaż.

Ceny lalek różnią się między sobą : za lalkę 70 cm można zapłacić ok.1 800 zł , a za lalkę BB ok. 700 zł

TYPY BJD
- lalka ok 60 cm wzrostu (określana także jako "SD" lub lalka 1/3)
- lalka ok 45 cm wzrostu (określana także jako "MSD" lub lalka 1/4)
- lalka od 20-25 cm wzrostu (określana jako "tiny" lub 1/6, lub BB w przypadku Dollzone)
-lalka 70 cm (Dollzone)

Są tu jacyś kolekcjonerzy owych lalek, a może ktoś na taką zbiera. To jest dyskusja o wszystkim co z nimi ma coś wspólnego.

Ostatnio zmieniony przez Sszyszka (04-11-2013 o 13h15)

|Ask|Blog|Instagram|

WRÓCIŁAM~~

https://45.media.tumblr.com/5e1ed6549c0d6ceeb4a08a5434504f7b/tumblr_nxw2qxPJIa1up7gxfo5_400.gifhttps://45.media.tumblr.com/57397f448f8e7f4e15ba1dba6d386309/tumblr_nxw2qxPJIa1up7gxfo1_400.gif

#2 03-11-2013 o 14h02

Miss'Żółtodziób
Hikaru0
...
Miejsce: Bielsko-Biała

Co do tej żywicy to się uśmiałam. Plastik, a właściciele tych lalek nazywają je " żywicami " ponieważ są bardzo realistyczne ;3

----
Po za tym posiadam pullip Megurine Luka, ale też bardzo bym chciała BJD , szczególnie supiadoll rosy :3

Ostatnio zmieniony przez Hikaru0 (03-11-2013 o 14h08)

#3 03-11-2013 o 17h04

Miss'Żółtodziób
...

Lalki są bardzo realistyczne, piękne ale i ciut przerażające. Jak dla mnie są one po prostu śliczne i mażę właśnie o dolfie lub o pulipie. W internecie nie mogę się napatrzeć na ich śliczne buźki i misternie wykonane ubranka.

#4 04-11-2013 o 00h04

Miss'całkiem całkiem
Kaede
Królewna z drewna.

Proszę o usunięcie linków oraz chowanie tak dużych grafik w spojlery.

#5 04-11-2013 o 09h37

Miss'na całego
Masakra
Leśna Nimfa

Fajnie by było mieć, ale ze względu na ceny to chyba prędzej sobie ulepię z jakiejś masy niż kupię. Nawet gdybym miała już kupić, to takie rzeczy jak peruka czy ubranka to już bym sama robiła.

#6 04-11-2013 o 14h25

Miss'Żółtodziób
Hikaru0
...

Masakra napisał

Fajnie by było mieć, ale ze względu na ceny to chyba prędzej sobie ulepię z jakiejś masy niż kupię. Nawet gdybym miała już kupić, to takie rzeczy jak peruka czy ubranka to już bym sama robiła.

Umiesz bardzo dobrze szyć? Zazdroszczę! /modules/forum/img/smilies/bimbo/malheureuse.gif Dla mojego pullipa staram się coś ładnego uszyć ale ciągle widzę te niedociągnięcia, :c . Po za tym nie mam maszyny do szycia ... muszę jakąś skombinować...  /modules/forum/img/smilies/bimbo/goutte.gif

Ps: To moja Pullip ;3

Spoiler (kliknij, aby zobaczyć)

#7 04-11-2013 o 14h38

Miss'na całego
Masakra
Leśna Nimfa

Ależ skąd, nie umiem! xD Dopiero mam zamiar się nauczyć, bo kupiłam ostatnio dwie porcelanowe lalki i naszła mnie laleczna mania. Póki co uszyłam majtki jednej starej lalce, która ich nie miała, wymyłam i uczesałam ładnie peruki porcelanowych i poprawiłam makijaż jednej pastelami. Ale jeszcze się nauczę, bo pomyślałam, że fajnie by było przerabiać zwykłe stare lalki na postaci z anime.
Co prawda jeszcze nie szyłam inaczej niż w ręku, ale w domu mam maszynę zwykłą i overlocka, muszę się tylko nauczyć. Na pierwszy ogień idzie płaszcz i kaszkiet dla starej lalki(zwykła taka, ma rzadko włosy rozmieszczone i wyszła jej na czubku łysinka po uczesaniu xD).

A tak z ciekawości, korzystasz z jakichś wykrojów czy próbujesz sama od zera z szyciem?

#8 04-11-2013 o 14h55

Miss'Żółtodziób
Hikaru0
...

Masakra napisał

Ależ skąd, nie umiem! xD Dopiero mam zamiar się nauczyć, bo kupiłam ostatnio dwie porcelanowe lalki i naszła mnie laleczna mania. Póki co uszyłam majtki jednej starej lalce, która ich nie miała, wymyłam i uczesałam ładnie peruki porcelanowych i poprawiłam makijaż jednej pastelami. Ale jeszcze się nauczę, bo pomyślałam, że fajnie by było przerabiać zwykłe stare lalki na postaci z anime.
Co prawda jeszcze nie szyłam inaczej niż w ręku, ale w domu mam maszynę zwykłą i overlocka, muszę się tylko nauczyć. Na pierwszy ogień idzie płaszcz i kaszkiet dla starej lalki(zwykła taka, ma rzadko włosy rozmieszczone i wyszła jej na czubku łysinka po uczesaniu xD).

A tak z ciekawości, korzystasz z jakichś wykrojów czy próbujesz sama od zera z szyciem?

Od zera, kupuje ładną skarpetę i jedziemy z tym koksem XD

Ostatnio zmieniony przez Hikaru0 (04-11-2013 o 14h58)

#9 04-11-2013 o 16h18

Miss'Żółtodziób
...

Nie rozumiem sensu kupowania kolekcjonowania tych laleczek... ok, są ładne, miło się na nie patrzy, ale po co wydawać aż 800 zł na coś takiego? Przecież z tym nic nie można zrobić, mimo że bajer z kończynami wyginającymi się w każdą stronę jest fajny. Taka laleczka tylko leży/stoi/siedzi na półce i od czasu do czasu się na nią zerknie. Szkoda pieniędzy.

Łojć, edit: nie 800, a 700 zł.

Ostatnio zmieniony przez tsunshun (04-11-2013 o 16h19)

#10 04-11-2013 o 16h21

Miss'OK
Shillo
Your eyes are empty like your bed...
Miejsce: Poznań

Po co dublowac tematy?
//www.missfashion.pl/forum/t1305,1-porcelanowe-i-nieporcelanowe-lalki.htm
Tu jest o lalkach porcalanowych jak i nieporcelanowych, czyli BJD tez, i moze ja sie nie znam, ale jeden o lalach chyba starczy ;x

#11 04-11-2013 o 17h18

Miss'Żółtodziób
Hikaru0
...

tsunshun napisał

Nie rozumiem sensu kupowania kolekcjonowania tych laleczek... ok, są ładne, miło się na nie patrzy, ale po co wydawać aż 800 zł na coś takiego? Przecież z tym nic nie można zrobić, mimo że bajer z kończynami wyginającymi się w każdą stronę jest fajny. Taka laleczka tylko leży/stoi/siedzi na półce i od czasu do czasu się na nią zerknie. Szkoda pieniędzy.

Łojć, edit: nie 800, a 700 zł.

Nie mogę się z tobą zgodzić, te lalki są do fotografii, przeznaczone dla osób powyżej 15 roku życia. I jak ktoś naprawdę ma na taką laleczkę ambicję to nie leży, stoi i siedzi ;D A co do tak wysokiej kwoty to po pierwsze, wysoka jakość, i po drugie taka kasa ma odstraszyć rodziców od kupowania owych lalek dla rozpieszczonych dzieci ;3

Dyskusja zamknięta

Strony : 1