Bo skoro można gwiazdy, filmy, miss, fryzury etc., to czemu nie książki?
Skala 1-10, uzasadnienie obowiązkowe, żeby nie było ocen typu "fajnie/fatalnie/super/uwielbiam/nie znoszę" i żadnego wkładu własnego.
Bardzo proszę, starajcie się w miarę możliwości nie pisać po prostu: "nie znam". Lepiej: "nie znam, ale z tego, co słyszałam/wyczytałam, uważam, że...", żeby zminimalizować pójście na łatwiznę
A dla rozkręcenia tematu zaczynam od czegoś "hot":
"Zmierzch"
Forum - Missfashion.pl, gra o modzie dla dziewczyn!
#1 17-10-2013 o 13h56
#2 17-10-2013 o 15h25
1,5/10
Ta książka jest po prostu zła. Nie w sensie, że mi się nie podoba, ona jest złą z zasady. Źle jest napisana, źle jest potraktowany folklor, postacie są złe, fabuła jest zła i złe są wzorce. W większości przypadków, za całe wyjaśnienie wystarczy "wampiry brokacące się w słońcu" - i już Draculla wali głową w ścianę, zadając sobie pytanie, co mogło pójść aż tak źle. Nawet, jeśli każdy kolejny autor, nieco modyfikował swoje wampiry, tak, że koniec końców w każdym uniwersum są nieco inne, tak nie ma żadnego, ale to ŻADNEGO logicznego lub też nie powodu, by wampir się świecił. Chyba, że to ma pomóc łowcom wampirów. Znów, bardzo mądre, nie mam pojęcia po co.
Główna bohaterka jest najbardziej próżną, egoistyczną i durną postacią, jaką można sobie wyobrazić. Już na dzień dobry, po jej przywitaniu z Jessicą, która, o bez szczelna! Nie padłą z wrażenia przed boską Bellą, widzimy jej próżność. Jess nie uwielbia Belli więc z góry jest opisywana jako "nieprzyjemna"
Już sam fakt, że wszyscy lecą na tę memeje która głównie przewraca się o własnego nogi i wszystko krytykuje, jest bardzo mętny.
Serio, kto ma się z tym identyfikować?
Wbrew pozorom, większość dziewczyn lubi się ładnie pomalować, ubrać, nie okazuje tej pogardy i niedbałości w swoim wizerunku, co wielka Bella, której największym zmartwieniem po przeprowadzce do ojca jest fakt, że nie będzie miała własnej łazienki. Tragedia.
Jeśli kogoś Bella zaszczyci rozmową, to albo się wymądrza, albo odpowiada półsłówkami. Nawet, kiedy koleżanki zabrały ją na zakupy, by poradziła im, w co iść na bal (sama Bella dając wyraz swojemu "byciu-inną-żeby-nastolatki-mogły-się-identyfikować nie idzie) ta nie jest łaskawa zwrócić na nie najmniejszej uwagi, bo jest zbyt zajęta rozkminianiem, czym jest chłopak, który paraduje po szkole z napisem "wyrób wampirzopodobny" na czole.
No wiecie, typowa nastolatka! Zadufana w sobie, przemądrzała, będąca nad absolutnie wszystkim, burcząca memeja za którą każdy szaleje. Oczywiście.
Ech i najlepsze. Związek Bella i Edward, twór ociekający toksycznością. Sorry, facet WŁAMUJE SIĘ DO JEJ DOMU! Stoi jak totalny wariat i się na nią GAPI. A ona uważa, że to romantyczne i jest zachwycona. Pewnie gdyby zapakował ją w ciemny wór i wywiózł do lasu, byłaby to jej najlepsza randka. Jest zazdrosny, co oznacza, nie, wcale nie, że tak ją kocha, ale że jej nie ufa. Gada jak pokręcony, łazi wszędzie za nią, ogranicza, wybiera znajomych - wiecie, idealny facet! No może dla Belli, której widać wygodnie jest jak facet myśli za nią. Znów, typowa nastolatka.
O tym co jeszcze jest złego w tej książce, mogłabym napisać więcej, niż w niej jest. A mówię tylko o pierwszym tomie, bo on był zaproponowany.
Więc czemu, skoro książka jest tak zła, dałam jej 1,5?
Bo jest twór o wiele gorszy. Fanfick do "Zmierzchu"
"50 shades of grey" *wstrząsa się z obrzydzeniem*
A teraz ja:
"Weronika postanawia umrzeć"
Ostatnio zmieniony przez Aria (17-10-2013 o 15h38)
Spoiler (kliknij, aby zobaczyć)
#3 18-10-2013 o 13h06
Nie czytałam tej książki ale zasięgnęłam ogólnej wiedzy na jej temat;) Streszczenie zachęca do przeczytania całej książki..przynajmniej w moim przypadku;) Przeżyłam bardzo podobną sytuację co główna bohaterka Weronika więc potrafię zrozumieć sens przekazu książki.. Wydaje się, że jest to książka ambitna, poruszająca poważne i zarazem ważne tematy..jak np. sens życia człowieka i wiele związanych z tym aspektów.
W wolnej chwili napewno sięgnę po tą książkę
póki co daję 7/10
a co myślicie o:
"S@motność w sieci"
..prawdziwa sztuka?..być sobą w dzisiejszych czasach..
#4 23-11-2013 o 18h07
Nie znam, nie w moim typie ale jak przeczytałam fabułe to nawet ciekawa i interesująca.O miłości co lubie takie, tyle że jest taka zwykła, z życia wzięta. Może kiedyś przeczytam, choć narazie to wole fantasty, akcja i sci-fi. Nie czytałam, nie znam szgułów i losów ich więc dam 5/10.
A jak dla Was: "Szeptem"
#5 14-12-2013 o 21h49
Nie znam, więc się nie wypowiem.
"Baśniobór"
#6 28-12-2013 o 16h59
Nieznam
Reality Show
Życie jest jedną wędrówką człowieka.
#7 28-12-2013 o 19h04
Nie znam, ale po tytule sądzę że to nie dla mnie
"Igrzyska Śmierci"
#8 28-12-2013 o 19h35
Nie znam ale film super
Harry Potter i Insygnia Śmierci
On wiedział, czego chce - ja tylko czułam. On z inteligencją - ja z sercem, on przygotowany do walki - ja gotowa na wszystko nie wiedząc nic, on wykształcony - ja prosta, on ogromny - ja malutka, on mistrz - ja uczennica, on osobowość - ja jego cień, on pewny swoich racji - ja pewna tylko jego.
#9 28-12-2013 o 19h38
Ojej, toż to majstersztyk jest, najlepsza ze wszystkich części i dowód geniuszu Rowling! Dopiero w tej części widać jak złożony jest to cykl, w tej części wyjaśniają się rzeczy, o których myślało się przy czytaniu poprzednich (a czasem i nie spodziewało się czegoś). NAJLEPSZA 10/10
"Duma i uprzedzenie" Jane Austen
http://2.asset.soup.io/asset/1585/6050_0c95.gif
#10 28-12-2013 o 19h57
Sięgając po nią,gdy byłam młodsza,myślałam,że się zanudzę i że powinnam przeczytać ją za parę lat. Jednak miło się zaskoczyłam.
Uwielbiałam czytać o przeżyciach Jane, o próbach Mary przypodobania się innym. No i cudowna końcówka książki
Polecam każdemu!
Edit: Zapomniałam oceny... 9/10
Nabokov 'Lolita'
Ostatnio zmieniony przez Motionell (29-12-2013 o 22h18)
Geralt, nie będąc pewien, czy czarodziejka magicznie czyta w myślach, czy wyłącznie trafnie zgaduje, milczał, uśmiechając się krzywo. Magia wymaga czasu.
#11 29-12-2013 o 02h44
Książkę czytałam mniej więcej półtora roku temu i od razu stała się jedną z moich ulubionych książek. Tematyka jest dość kontrowersyjna i niektóre zwroty bardzo zapadają w pamięć właśnie przez tą kontrowersyjnoś. Np. " O lolitko ogniu mych lędźwi! " pamiętam do dziś. Generalnie jestem fanką literatury rosyjskiej , a Nabokov to na prawdę bardzo wnikliwe studium pedofilii , dla niektórych pewnie nie do przeczytania , ale mnie się naprawdę bardzo podobało.
Mistrz i Małgorzata , M. Bułhakow
" Jestem
Powątpiewaniem w sens
Formą ponad treść
Bywam
Protestem, planem B
I wlepką w metrze"
#12 29-12-2013 o 14h33
No musze powiedzieć, że jak na lekturę szkolną ksiązka była strasznie fajna. Dawno tak bardzo nie ubawiłam się czytając cos do szkoły. Chociaz szczerze powiedziawszy duzo bardziej podobała mi się część pierwsza gdzie wszyscy po kolei trafiali do Wariatkowa (xD!), niz część druga o Małgorzacie.
Polecam
"GONE" Michael Grant.
#13 29-12-2013 o 18h06
Jeszcze nie czytałam, ale znajomi polecają więc wkrótce się za to zabiorę
"Harry Potter"
Ostatnio zmieniony przez Zajla (29-12-2013 o 18h07)
#14 29-12-2013 o 18h10
Seria Książek zdecydowanie lepsza od filmów, ale nie mam jakoś ochoty wracać do tej sagi : ) Polecam - jedne z pierwszych przeczytanych przeze mnie książek, ale to raczej coś "na początek" 7/10
Camilla Läckberg seria "Morderstwa w Fjällbace"
#15 09-01-2014 o 18h10
Uwielbiam skandynawskie kryminały, a Läckberg trzyma poziom. Genialny klimat, niebanalne intrygi, czasem brakuje mi czegoś nowego, ale ogólnie bardzo na plus 8/10
Carlos Ruiz Zafón "Cień wiatru"
#16 09-01-2014 o 19h57
Nie miałam przyjemności czytać tej książki, nie znam nawet fabuły.
książki z trylogii "Trylogia Czasu"
#17 13-01-2014 o 20h38
Niestety nie znam, ale gdy przebrne przez "Chłopów" postaram się zapoznać i wtedy edytuje post.
Dostojewski Zbrodnia i kara
#18 15-01-2014 o 17h35
moim zdaniem nawet, ale nie jestem tą książką zafascynowana moja ocena 6/10
Władca pierścieni J.R.R. Tolkien
"Sztuka to wielkie ucho i wielkie oko świata: słyszy i widzi - i ma zawstydzić, drażnić, budzić sumienie"
Joseph Conrad
To jak się ubieramy i jak ubieramy nasze miss jest sztuką, która wyraża nasz charakter i to kim jesteśmy.
Link do zewnętrznego obrazka
#19 15-01-2014 o 19h01
Nie czytałam tej książki aczkolwiek widziałam fragment filmu. Nie lubię tego typu książek wolę jakieś wzruszające. Przeczytałam opisy tej książki i sądzę, że ta może być nawet ciekawa. Słyszałam też, że fragmenty tej książki były puszczane w jakiejś stacji radiowej xD
Danuta Korolewicz ''Błękitne Lato''?
#20 15-01-2014 o 19h04
Niestety nie czytałam książki ; >
"Malowany ptak" ?
#21 23-02-2014 o 21h19
Przykro mi,nie znam,ale pewnie ciekawa.
'Wybrańcy'?
#22 28-02-2014 o 19h36
Nie mam pojęcia co to za książka.
"Freak City" ?
#23 28-02-2014 o 21h25
Freak City-ta książka jest okropna! Nie dotrwałam do połowy!
Magiczna Cukiernia
#24 01-03-2014 o 15h56
Nigdy nie czytałam.
" 13- poprzeczna" ?
Ostatnio zmieniony przez Peppers (01-03-2014 o 15h56)
#25 01-03-2014 o 16h30
Czytałam ale dość dawno. Jakoś nie przypadła mi do gustu. 2/10
Ania z Zielonego Wzgórza? ;p