Strona główna

Forum - Missfashion.pl, gra o modzie dla dziewczyn!

Dyskusja zamknięta

Strony : 1

#1 20-09-2013 o 17h53

Miss'ok
Sarameda
...

Mam nadzieję, że nie będzie problemem iż założę drugi temacik, w którym będę zamieszczać pomocne tutoriale (na jednym forum, na którym przesiaduję, owy tutorial był bardzo przydatny, mam nadzieję, że i tutaj się przyda)
Zauważyłam, że jest bardzo dużo młodych artystów, którzy uczą się rysować, więc chciałabym im w jakiś sposób pomóc, także zapraszam:
ps. Mam nadzieję, że duże rysunki nie będą problemem, jeśli tak to je najwyżej pozmniejszam nieco.

Kolorowanie:

Najpierw robię szybki szkic:

Link do zewnętrznego obrazka

Następnie robię szkic kredkami. Tym razem nie robiłam szkicu kredkami na ołówkowym, gdyż chciałam spróbować jak jeden artysta z dA, od którego uczę się kolorować kredkami. Pisał, że najlepiej robić oddzielnie szkic ołówkiem i kredkami. Miał rację, rysunek jest bardziej czysty i ołówek się nie rozmazuje od kolorowania kredkami:

Zaczęłam kolorować kryształki Misdreavusa. Zaczynam zawsze od zaznaczenia, gdzie będzie znajdować się odbicie światła (oczy koloruję podobnie!):

Kiedy już wiem, gdzie będzie odbicie światła zabieram się za kolorowanie kryształków. Najpierw nakładam bazowy kolor, potem zaznaczam ciemniejszy kolor, potem jeszcze ciemniejszy, a na samym końcu najciemniejszy. Specjalnie pokolorowałam kryształki tak, abyście widzieli etap po etapie jak to wygląda na rysunku(dzwoneczek przy kokardce i srebrne kulki także malowałam w taki sam sposób co kryształki). Na każdą warstwę nakładam białą kredkę, dzięki temu kolorki i rysunek wydaje się gładszy. Uczę się jeszcze techniki białej kredki, ale wiem, że z każdym rysunkiem idzie mi coraz lepiej.

Kiedy już mamy gotowe kryształki, które w realu wyglądają dużo lepiej, możemy zabrać się  za kokardę. Najpierw nakładamy bazowy kolor:

po prawej z nałożoną białą kredką po lewej  jeszcze nie. Widać różnicę prawda? :3
Skoro mamy już bazowy kolor, nakładamy kolejną warstwę koloru(tak używam cały czas tej samej kredki) i przy okazji zaznaczamy bazowy kolor cieni.

Mając bazowy kolor oraz bazę pod cienie idziemy dalej z kolorowaniem:

Skoro mamy już pocieniowaną kokardę, należy dodać te najciemniejsze kolory. Pamiętajcie o kącie padania światła! Im bliżej jego źródła tym jaśniejsze są kolory!

Mając gotową kokardę możemy przejść do kolorowania Misdreavusa. Zastanawiacie się, czemu nie koloruję mu oczu i ust, a są zaznaczone tylko lekko ołówkiem? To proste- czarny kolor ma to do siebie, że się rozmazuje w połączeniu z innymi kredkami, dlatego czarny kolor zawsze używamy na końcu! To samo się dzieje, z niektórymi ciemnymi kolorami, dlatego kolorując sprawdźcie na kartce obok, czy kolory które dobieracie nie zaczną Wam się rozmazywać.

Mając bazowy kolorek, pamiętajcie o kolorowaniu na każdej warstwie białą kredką, przechodzimy dalej. Musimy zaznaczyć cienie, które będą na jego ciałku. ja używam do tego celu tej samej kredki, którą robiłam bazowy kolor, z tym że, naciskam ją nieco mocniej, aby uzyskać odpowiednią tonację:

Czasami wolę dodać dwie warstwy bazowego koloru, żeby rysunek był jak najbardziej gładki:

Kiedy już mamy podstawowe kolory oraz cienie gotowe, używamy ciemniejszego kolorku, aby pogłębić cienie:

Na główce zaznaczony głębszy cień, na niższych partiach jeszcze nie. To podobna sytuacja jak z kolorowaniem kokardy- bazowy kolor, biała kredka, kolejny kolor, biała kredka, ciemniejszy kolor, biała kredka, jeszcze ciemniejszy kolor, biała kredka, najciemniejszy kolor, biała kredka.
Jak już dodaliśmy kolejny kolor,pogłębiliśmy cienie, dodajemy jeszcze jeden, najciemniejszy kolor, aby rysunek był bardziej pełniejszy:

Jak już wszystko mamy zrobione kolorujemy oczy jak kryształki, a końcówki jego włosków w podobny sposób jak kokardę oraz ciało. Dzięki czemu nasz rysunek jest gotowy!

Rysowanie oczu:

Ostatnio zmieniony przez Sarameda (20-09-2013 o 17h54)

#2 20-09-2013 o 18h11

Miss'całkiem całkiem
Monia
...

Hah fajne, fajne /vendor/beemoov/forum/../../../public/forum/smilies/smile.png robię to podobnie oprócz tego że od razu cieniuje wszystko jak leci bez nakładania warstw i bez białej kredki xD

Dyskusja zamknięta

Strony : 1