WYBORY MISS COSPLAY
Mili państwo, witam serdecznie! Nazywam się Kim i mam nadzieję, że wspólnie spędzimy tu miłe chwile O co chodzi? Już tłumaczę;
Pewnego dnia zauważyłam, że dyskusja Cosplay'e naszych Miss w dziale Poplotkujmy o grze, cieszy się niesłabnącą popularnością i szkoda, że za najlepiej wykonane cosplaye nie ma żadnej nagrody. W ten sposób powstał pomysł na stworzenie konkursu.
Okazało się, że nie ja pierwsza wpadłam na ten pomysł. Oto poprzednie wersje (w kolejności od najnowszego):
- //www.missfashion.pl/forum/t3250,1-miss-costume-playing-wybory-mistrzyni-cosplayu.htm
- //www.missfashion.pl/forum/t2337,1-wybory-miss-cosplay.htm
- //www.missfashion.pl/forum/t915,1-miss-cosplay.htm
Jak widać, dość szybko zakończyły swoją działalność. Mam nadzieję, że ten konkurs potrwa trochę dłużej
Na czym polega konkurs?
Jak łatwo się domyślić, zadaniem jakie stawia uczestnikom jury jest wykonanie cosplayu na wybrany temat z zakresu: literatury i komiksów, anime i mangi, filmów, celebrytów (w tym Youtuberów czy blogerów) oraz gier komputerowych.
No dobrze, ale co to takiego ten cosplay?
Cosplay (skrótowiec od angielskich słów costume playing) - polega na przebraniu miss za jakąś postać (fikcyjną bądź realną). Celem jak najdokładniejsze odwzorowanie jej.
Czas przedstawić naszą czwórkę wspaniałych, czyli jury
Oceniać stylizacje będą:
- KimKas
- Kaiken
- Likoris
- DarkSeaweed, która zajmie się też oprawą graficzną konkursu oraz wykonywaniem nagród.
Kryteria oceniania i punktacja:
Zgodność z tematem - 0/1
Odwzorowanie postaci - 0/10
Makijaż, fryzura i dodatki - 0/10
Ogólne wrażenie - 0/10
Trafienie w gust jurora - 0/3
Nagrodzone zostaną 3 miejsca (podium). Zadecyduje liczba punktów (suma wyników od wszystkich sędziów). Pierwsze miejsce może też liczyć na niespodziankę od jurorki Likoris
Oprócz tego jeśli akurat jury będzie miało taki kaprys, który grafik łaskawie zgodzi się spełnić - pojawią się wyróżnienia (max.3)
Regulamin konkursu - czyli coś co wszyscy "kochają"
1. Przestrzegamy ogólnego regulaminu forum oraz mini regulaminu działu.
2. W celu ułatwienia pracy jury oprócz stylizacji i opisu powinien się znaleźć obrazek cosplayowanej postaci. Wyjątek stanowi sytuacja, gdy tematem cosplayu jest postać z książki - w tym wypadku obowiązuje cytat.
3. Można przedstawić tylko i wyłącznie 1 cosplay na dany temat.
4. Stylizacja NIE MOŻE być kompletem od Nine, pełnym ubiorem gwiazdy lub plagiatem pracy, która pojawiła się wcześniej. Jeżeli ktoś zobaczy taką kreację, niech natychmiast zgłosi to do mnie lub innego jurora na PW.
5. Wyniki i nagrody ukazywać się będą dwa tygodnie po zakończeniu przyjmowania zgłoszeń (chyba, że wystąpią jakieś niespodziewane trudności, ale o tym zostaniecie poinformowani przeze mnie lub innego członka ekipy).
A teraz, gdy zakończyliśmy już formalności, życzę dobrej zabawy i oficjalnie otwieram I edycję Wyborów Miss Cosplay!
Pierwszym tematem będzie anime, z którego cosplaye przewijały się przez forum oraz finały dość często.
Cosplay Postaci Męskiej z Kuroshitsuji
Zgłoszenia przyjmujemy do 17 kwietnia 2015 roku
Link do zewnętrznego obrazka
Piekielnie dobry lokaj Sebastian? Roześmiany Undertaker? Czerwonowłosy Grell? A może ktoś inny? Kto tym razem stanie na podium Wyborów Miss Cosplay?
Ostatnio zmieniony przez KimKas (29-03-2015 o 22h33)