Na początek zaznaczam, że fabuła jest zainspirowana książką „Morderstwo w Orient Expressie” autorstwa Agathy Christi. Jeżeli ktoś miał okazję czytać tą książkę to nie oznacza, że będzie znał rozwiązania i całkowity przebieg akcji. Jeszcze raz powtarzam, że tylko inspirowałam się tą książką, a głównie sytuacją w jakiej się znaleźli bohaterowie. Dla osób, które jednak nie kojarzą autorki i jej innych dzieł informuję, że Agatha pisała kryminały. Więc zarazem nasza rozgrywa będzie w klimacie właśnie tego gatunku.Także chcę podziękować Sorvinka oraz Lorelei za pomoc w ocenie fabuły. Także nie mogę pominąć Error, z którą osobiście nie pisałam, ale dziękuję za zainteresowanie. A więc dosyć informacji wstępnych i przedstawiam wam fabułę.
Link do zewnętrznego obrazka
Zima 1956 rok. Małe schronisko w górach w Czechosłowacji na granicy z Polską.
Zazwyczaj puste schronisko, w tym tygodniu oddało do dyspozycji wszystkie swoje pokoje. Gospodarz z nieufnością spoglądał na gości, bojąc się, że nielegalnie przekroczyli granicę. Wśród nich znajduje się przyjaciel właściciela obiektu, który z zawodu jest detektywem. Czech informuje go o swoich przypuszczeniach, na co detektyw od razu go uspokaja, informując, że była awaria na trasie do Berlina, więc niektórzy pasażerowie czekając na usunięcie usterki przenieśli się do malowniczego schroniska. Uspokojony właściciel rozmieścił gości w 4 pokojach, a jeden osobny użyczył przyjacielowi oraz wędrownemu lekarzowi.
W nocy detektyw miał wrażenie, że ktoś zastukał w drzwi. Wyglądając z pokoju ujrzał osobę w białym szlafroku, jednak nie potrafił określić, który to z gości. Na ranem okazuje się, że w nocy była śnieżyca, która zasypała schronisko. Odcięci od świata goście zaczynają panikować i narzekać, na wszystko. Jedna z kobiet żali się, że na korytarzu jest przeciąg. Zaskoczony mężczyzna idzie sprawdzić jakim cudem przy takiej pogodzie może być otwarte okno. Odkrywa, że w małym pokoju, który zajmował jeden z gości musi ono być otwarte. Z niezadowoleniem puka w drzwi, jednak nikt mu nie otwiera. Sięgając po ostateczne środki, wyciąga zapasowe klucze i otwiera drzwi, które od razu zamyka na widok martwego ciała. Wzywa do siebie detektywa oraz lekarza.
Medyk zajął się badaniem zwłok, natomiast detektyw uspokajając przyjaciela zabrał się do oględzin pokoju. Znajduje wycior do fajki oraz damską haftowaną chusteczkę. W tym samym czasie lekarz stwierdza dziesięć ran kutych, jednak po dłuższych oględzinach uznaje, że zostały zadane przez dwie różne osoby. Jedne są lekkie i widać, że wykonała je osoba leworęczna, natomiast drugie są głębokie i zdane przez osobę praworęczną. Także zostaje stwierdzony zbliżony czas zgonu, który przypada na czas między północą a drugą nad ranem.
Detektyw stwierdza, że musi wykonać przesłuchanie wszystkich gości. Przed wyjściem z pokoju zauważa w koszu wymiętą kartkę. Po rozłożeniu było widać nagłówek:
„Odkryto kolejne zbrodnie włoskiej Rodziny Varin. Czy w końcu zostanie wymierzona kara ich szefowi?”
W artykule pojawiały się spekulacje na temat morderstw włoskiej mafii oraz ile jeszcze niewinnych dziewczynek musi zginąć. Detektyw wytłumaczył dwójce mężczyzn, że Rodzina Varin w ostatnim czasie zamordowała małą córkę z wysoko postawionej rodziny rosyjskiej i cudem uniknięto kolejnej wojny.
Nasuwają się pytania: Kto zabił? Czy mógł być to ktoś z zewnątrz? Jeśli tak to jak wszedł i uciekł? Co ofiara ma wspólnego ze starym artykułem o Rodzinie Varin? Kim była osoba w szlafroku i czy był to morderca lub morderczyni? Kim są mieszkańcy schroniska i w jakim celu jechali do Berlina, jeśli większość z nich jest obywatelami ZSRR?
Na te pytania musi znaleźć odpowiedź detektyw, ale pozostali goście nie chcą siedzieć bezczynnie i także mają zamiar odkryć zabójcę. Jednak pierw muszą podać swoje alibi, które zagwarantuje im, że nie będą brani pod uwagę w śledztwie.
Jak to się zakończy?
Przekonajmy się sami.
Jak widać szykuje się nam zagadka. Kiedy będzie komplet wylosuję jedną osobę do której wyślę wiadomość o tym, że została mordercą oraz opiszę w skrócie motywy. Ta osoba będzie musiała robić wszystko by podejrzenia na nią nie spadły i nikt z reszty uczestników się do domyślił, a zarazem zrzucić je na pozostałych. Kłamstwo jest dozwolone a nawet konieczne. Nikt w końcu nie chce być oddanym w ręce władz socjalistycznych.
Także wraz z kompletem rozmieszczę harmonogram kiedy i gdzie po raz ostatnio widziano ofiarę oraz kto go widział. Do tego rozmieszczenie pokoi jest po dwie osoby, więc by nie było problemu idziemy po kolei. Czyli goście nr 1 i 2 są razem, 3 i 4, i tak dalej. Co do alibi to po namyśle roześlę je osobiście na skrzynki, by nie psuć pisania. W końcu lepiej byście sami coś napisali na podstawie tego co wam wyślę. Będzie więcej tajemnicy.
Pamiętajcie nie ma zbrodni bez kary.
Spis postaci:
Detektyw - Sorvinka
Lekarz - @Zorma
Właściciel Schroniska - Asuu
Goście -
1. Fivatt
2. Sidera
3. Mizume
4. Yuubitha
5. Arwen
6. Lorelei
Jak będzie potrzeba to zwiększy się liczbę gości. Tak nawiasem proszę by nie tworzyć już żeńskich postaci. ^^'
Kod:
[b]Imię i Nazwisko:[/b]
[b]Kraj pochodzenia:[/b]
[b]Wiek:[/b]
[b]Wygląd: (opis oraz zdjęcie)[/b]
[b] Postać:[/b]
1. Wstawiając kartę postaci zobowiązujecie się do pisania do końca. W razie problemu proszę mnie o tym bezzwłocznie powiadomić.
2. Proszę wstrzymać się od wulgaryzmów i innych rzeczy, które są zakazane w regulaminie działu i znajdują się w tematach wrażliwych.
3. Nie ma postaci idealnych! Każdy ma swoje wady i byłoby miło gdyby byście je okazali. W końcu to kryminał.
4. Proszę by większość wybrała kraj, który podchodził pod ZSSR. Z trzech gości może być pochodzenia zachodnio europejskiego.
5. Starajcie się o rozbudowane posty. Pięć rozbudowanych zdań to minimum!
6. Trzymajcie się realiów. Proszę o niewyciąganie komórek, ani odgrzewanie jedzenia w mikrofalówce. Także odnosi się to do stylu ubierania oraz wieku! Sory ale w tamtych czasach nie było tak łatwo ludziom młodym.
7. Pierwszy post po zakończeniu naboru rozpoczynam ja lub osoba wyznaczona przez mnie.
8. By mieć dowód na to, że przeczytaliście regulamin proszę o wpisanie podkreślonego zdania na górze.
Imię i Nazwisko: Josef Secinski
Kraj pochodzenia: Czechosłowacja
Wygląd: (opis oraz zdjęcie) Starszy mężczyzna z wieloma zmarszczkami na twarzy, któremu daleko już do młodzieńczych lat. Jego włosy sięgają do łopatek i mają słomiany kolor, chociaż widać już pierwsze siwe pasma. Pod jego nosem znajduje się gruby wąsik. Należy do dość wysokich osób i chudych. Swoją formę zawdzięcza pracy w schronisku. Ubiera się najczęściej w to co ma pod ręką i pasuje do danej pogody.
Postać: Właściciel schroniska.
Ostatnio zmieniony przez Asuu (16-06-2013 o 20h48)
Zapraszam na mojego bloga *Klik*