Nadszedł czas na wyniki
Zacznę od podziękowań wszystkim tym, którzy wzięli udział w tym konkursie. Wiem z doświadczenia, że to nie było łatwe zadanie.
Pomimo, iż tylko ja byłam w jury to oceniałam obiektywnie (o czym się przekonacie), sprawiedliwe i surowo. Oceniałam zgodność ze screenem, czyli odwzorowanie (no chyba, że to była inspiracja to troszkę inaczej), oceniałam wyobraźnię, to jak całokształt się prezentuje (czy ma to COŚ w sobie), ilość i jakość użytych elementów, ciekawe rozwiązania. Wiele czynników wpłynęło na ogólną notę.
Należy też pamiętać, że jednak oceniałam okiem filozofa. Wpierw widzę wady, a potem zalety. Czyli krytyczne podejście, bo z takich opinii można się czegoś nauczyć. Do każdej pracy zamieściłam opinię (tę pozytywną i negatywną).
Pod nagrodami jeszcze będzie mała ankieta. Proszę zajrzyjcie jeszcze tam. A nie przedłużając oto podium i nagrody:
1 miejsce - Likoris
Spoiler (kliknij, aby zobaczyć)
Cała kompozycja bardzo dobrze wygląda. Elementy lasu nie są przypadkowe. Urzekły mnie rogi jelenia. Naprawdę ciekawe rozwiązanie i wybrnęłaś z tego doskonale. Co do wad - były to drobnostki. Jedną z nich jest brak rękawów. Śnieżka miała długi rękaw (można było nałożyć rękawiczki lub taką bieliznę co jest długi rękaw). A drugą sprawą jest ta biedronka, która tam tak pasuje jak glany baletnicy na lekcji tańca. Za bardzo wyróżnia się kolorem i jest o wiele za duża. I gdybym nie była obiektywna to zapewne nie wygrała by praca, gdzie główną bohaterkę gra aktorka, której szczerze nie trawię. Gratulacje 1 miejsca.
2 miejsce - SuiseisekiSpoiler (kliknij, aby zobaczyć)
Bardzo klimatyczna scena Ci wyszła. Aż idzie się rozmarzyć. Nic tylko zrobić sobie herbatkę i popijać ją odpoczywając. Była to inspiracja, ale zachowała w sobie główne motywy oraz elementy w tych samych miejscach co na fotce. Dużo akcesoriów i pracy przy tym. Wady: troszkę przekombinowane - pomimo, iż to inspiracja. Miss jednak powinna być przebrała w strój od którejś z gejsz (chodzi o kolorystykę), by choć to było w 100% odwzorowane. Gratulacje 2 miejsca.
3 miejsce - EldunariSpoiler (kliknij, aby zobaczyć)
Idealna biblioteka z „Harrego Pottera”. Miss to 100% cosplay Hermiony. Pokój jest najbardziej zbliżony do oryginału (jak w przypadku Likoris - idealne odwzorowanie). Wykorzystanie swego pupilka kotka jako Krzywołapa od Hermiony dodało uroku. Niby prosta kompozycja, a efekt świetny. Teraz ta gorsza część, czyli wady: głównie to małość różnorodności elementów. Te same przedmioty kilkukrotnie powielane (no ale czego się spodziewać po bibliotece). Dlatego trzeba było porządnie rozważyć dobór sceny - by było to efektowne. Gratulacje 3 miejsca.
Wyróżnienia:
SaeniverSpoiler (kliknij, aby zobaczyć)
Zaprezentowałaś jedną z kultowych scen. Troszkę sobie utrudniłaś, bo scena (tło) nie zawiera zbyt wielu elementów. Jednakże ładnie skomponowałaś całość. Nawet tego czego widać nie było to dodałaś. Ale mam zarzuty (i jestem na Ciebie zła za nie, bo byłabyś wyżej w klasyfikacji XD). Pomimo, iż się postarałaś i dodałaś facetowi skrzypce, który swą urodą idealnie pasuje do Jacka. To obu panów ubrałaś zupełnie inaczej. Dlaczego? Dałabyś im te same ciuchy co na screenie oraz w filmiku i byłoby podium. Oraz Jack stoi na krześle w nienaturalny sposób (ale to już drobnostka). Mimo wszystko gratuluję wyróżnienia.
RosaliSpoiler (kliknij, aby zobaczyć)
Bardzo klimatyczna i piękna sceneria. Całokształt dobrze skomponowany. Rozmywający się obraz bardzo dobrze zrobiony. Taki magiczny, ale.... Będę mieć podobny zarzut jak u Saeniver. Trochę odbiegłaś od tematu. Nie dałaś konkretnej sceny - tylko fotkę postaci oraz fotkę jakiś gór. Mogłam jedynie porównać miss z postacią z filmu. Wiem, że to twoja interpretacja, ale tu jednak chodziło o odwzorowanie. A nawet miss odbiegała dużo od fotki bohaterki. Niemniej jednak kreatywność i wyobraźnia pracowała. Także gratuluję wyróżnienia.
Mam nadziejże, że moją zgryzotę filozoficzną rekompensują nagrody.
To tyle, ale zapraszam do mini ankiety poniżej.
Możecie odpisywać w komentarzach, ale prosiłabym by lepiej pisać do mnie w prywatnych wiadomościach. Zapraszam też osoby, które nie brały udziału w konkursie do wypełnienia ankiety (bądź wyrażenia własnego stanowiska).
Pytania:1. Czy chcielibyście by taki konkurs miał 2 edycję? A może by odbywał się regularnie?
2. Czy chcielibyście by w tego typu konkursie był wyznaczony jakiś konkretny temat (np. tylko teledyski, tylko filmy science-fiction itp.)?
3. Czy chcielibyście by w czasie trwania halloween został zorganizowany drugi konkurs? A tematyką byłyby filmy, ale tylko horrory. (Po halloween to i tak będziecie mieć dużo przedmiotów).
To był mój pierwszy konkurs. To od was zależy czy będzie następny. Dziękuję.
Cieszę się, że tak szybko uwinęłam się z nagrodami. Jednak rysowanie zajęło mi trochę czasu XD. I z góry przepraszam, ale marna ze mnie pisarka.
Ostatnio zmieniony przez Solomona (09-06-2015 o 21h21)