Słowem wstępu.
Ta edycja wyczekiwana była przez nas obie prawdopodobnie z równie ogromną niecierpliwością. Wynalazki zawsze wydawały mi się wielce wdzięcznym tematem, przez ilość możliwości zilustrowania rozmaitych sprzętów oraz idei. Z początku nie byłyśmy pewne, czy trafiłyśmy z tym tematem w gust Was - publiczności - jednak nasze wątpliwości rozwiewało każde napływające od Was zgłoszenie. Fantastyczna robota, to zdecydowanie za mało powiedziane... Wasze pomysły i ich wykonania zaskakują nas za każdym razem i niesamowite jest to, że z edycji na edycję poziom faktycznie rośnie - ale to oczywiście moja subiektywna opinia, z punktu widzenia oceniającej :)
odnośnie samych w sobie wyników - jeśli wyłuskanie najlepszych stylizacji ostatnio sprawiło nam problem, tak tu trudno było nam w ogóle postawić na kogokolwiek. Poziom był nie dość, że wysoki, to i jeszcze całkiem po prostu niezwykle wyrównany. Powierzyłyśmy wszystko więc punktacji, sprawdzając każdy szczegół, zgodność kreacji z daną epoką, rodzaj wykorzystanych elementów jak i sam pomysł, i tak każdy szczegół miał znaczenie i mógł zdecydować o wygranej. Jeśli połowa stylizacji mieści się punktowo w średniej 8,0 na 9,0 (najwyższą możliwą średnią!) , to znaczy zdecydowanie, że możecie być po raz kolejny z siebie dumne :) Dziękujemy Wam za wspaniałą kolejną edycję - bez Waszego udziału w tym konkursie, to wszystko nie byłoby możliwe!
A oto kilka moich słów na temat Waszych zgłoszeń :)
Szczerze liczyłam, że ktoś skusi się na przedstawienie w swoim pomyśle wynalezienia czcionki i HankaPL nas w tej kwestii nie zawiodła! Bardzo spodobał mi się papier trzymany w rękach jej miss, jako idealny atrybut do przedstawienia pomysłu :) Ogromnie podoba mi się też w tej prostej, eleganckiej stylizacji wykorzystanie kamizelki Kapelusznika. Stylowa i jak najbardziej w temacie!
KimDallas - dziękuję za wspaniałą inspirację osobą, a nie jedynie rzeczą :) Otrzymałaś zasłużone punkty oryginalności w tej kwestii, a także na uwagę zasługuje ogromna estetyka Twojej pracy, bo ubiór Twojej miss jest nie tylko szykowny, historycznie poprawny ale i najzwyczajniej w świecie szalenie miły dla oka! Szczególnie podoba mi się użycie połyskujących elementów w stylizacji, sama nie wpadłabym na wykorzystanie tych ciuchów w ten sposób :)
ScarletWitch, Twoja lokomotywa parowa zapiera dech w piersiach... i to dosłownie! Sprawia wrażenie ciężkości i mroczności maszyn parowych, a koliste elementy w stylizacji jak monokl od razu dają do myślenia, co w swojej kreacji przedstawiasz. Cieszę się też, że nie zapomniałaś o parze i dymie, które unoszą się gdzieś za Twoją miss. To genialna stylizacja i wspaniała interpretacja tematu - zdecydowanie godna wyróżnienia! :D
Kachu, Twój internet... raju, genialny! Co prawda zabrakło mi tutaj jakichś atrybutów symbolicznych do ręki, ale jednak sam pomysł zasługuje na szczególne podkreślenie jego genialności :D Zaskoczyłaś nas super pozytywnie, jest tu wszystko - od uggsów po memy, trollface'y i gify z kotami... ot, cały internet!
Sentis, inspiracja prądem? Genialna! Sama pewnie nigdy bym na to nie wpadła, a masz rację, to jak najbardziej jest kolejnym przełomowym odkryciem w naszej historii :) Bardzo spodobało mi się ogólne wrażenie połyskiwania, lśnienia i błyskania w tej stylizacji. prawie mogę wyobrazić sobie ten charakterystyczny dźwięk drutów pod napięciem ;D Brawo!
Jula209, ciekawa interpretacja tematu wyborów i muszę przyznać szczerze, że na pierwszy rzut oka bym o tym nie pomyślała. Bardzo żałuję, że większość stylizacji to zestaw, jednak za sam pomysł - duży plus!
Maka - to zgłoszenie zaskoczyło mnie przeogromnie. Nie tak dawno czytałam właśnie o tym odkryciu i nie sądziłam, że ktoś z Was wpadnie na to, by przedstawić i takie odkrycia w naszym temacie, a jednak - wspaniała inspiracja! Bardzo, bardzo podoba mi się kolorystyka tego stroju i wyjaśnienie, jakim się posłużyłaś w opisie. Kolory i różnorodność oczu, nie są tutaj przypadkowe i to dlatego tez tak żałuję, że zabrakło w tej stylizacji, w samym jej trzonie, cybernetycznych elementów, świadczących o tym, że wynalazek jest naprawdę już bardzo futurystyczną technologią. Długo byłaś moją faworytką - więcej chyba mówić nie trzeba :)
Lola886, ujęłaś mnie swoim pomysłem i powiem to jasno i otwarcie! Twoje zgłoszenie to kolejny dowód na to, jak wiele interpretacji niesie z sobą ten temat i ogólnie rzecz biorąc jak najbardziej masz rację - lalkę Barbie też kiedyś wynaleziono, a która dziewczynka jej nie zna? Zamąciła w historii sporo (ot, chociażby jeden z tematów na forum, w którym toczyła się dyskusja na temat kultu piękna!), a w swojej kreacji świetnie oddałaś jej charakter :) Dzięki za świetny pomysł - kolejny!
Ikuna, Twoje miejsce na podium mówi samo za siebie :) To zgłoszenie jest o idei, nawet nie o gotowym i istniejącym produkcie, a to już za samą wizjonerską postawę zasługuje na wielkie wyróżnienie... To chyba jeden z tych sektorów w nauce, który nadal pozostaje polem dopiero do odkrycia, ale kiedy myślę o tej strasznej chorobie, zawsze widzę właśnie zjadliwą zieleń. A więc kolorystyka urzekła mnie nie tylko poprzez odniesienie do roślinności. Szalenie spodobały się nam metafory, jakimi się w swoim stroju posłużyłaś, i eskulap, i lampa niosąca światło i nadzieję... W tej stylizacji nie ma żadnego przypadkowego elementu. Brawo!
Samira zaskoczyła nas wybitną oryginalnością. Może i bąbelki w napojach to nieszczególnie zdrowe odkrycie, ale kto by wpadł na to, że faktycznie ktoś to przecież kiedyś wynalazł? No właśnie! To ogromnie lekka i zabawna kompozycja, widać w niej dużo radości i... powietrza! :D Szalenie podobają mi się bąbelkowe motywy w tej kreacji - im dłużej patrzę, tym więcej ich widzę, i w jakiś sposób niesamowicie wszystko to do siebie pasuje. Chylę czoła przed Twoimi pomysłami i umiejętnością wykorzystania elementów dostępnych w grze - brawa za kreatywność!
Nina208 Twoje przezabawne podejście do tematu mnie absolutnie rozbroiło! Ten tort z pewnością nie jest na serio, a dmuchane koło do wody sprawia takie samo wrażenie :D Naprawdę podoba mi się Twoje zgłoszenie, udowadniasz, że nie wszystko musi być tak boleśnie na serio - można też podejść o tematu zupełnie metaforycznie, ale i z humorem. Otarłaś się o wyróżnienie i naprawdę żałujemy, że punkty czasem krzyżują nam plany - mamy nadzieję, że zobaczymy od Ciebie jeszcze więcej tak świetnych pomysłów! :)
Jessica23, przepiękny gramofon! Złote zdobienia w kreacji, kolorystyka i atrybut do ręki to elementy, które szczególnie podobają mi się w Twojej stylizacji :) Śliczna i stylowa ta Twoja miss, dokładnie jak stylowy jest ten sprzęt :D
To samo można powiedzieć o stylizacji Rosemary5, która ogólną ideę instrumentów i muzyki przekazała w swoim stroju. Szalenie podoba mi się kolorystyka, Twoja miss to naprawdę elegancka kontrabasistka! :)
Lupo - na Twoje zgłoszenia zawsze czekam z niecierpliwością, bo za każdym razem prezentujesz nam coś godnego uwagi i nie mogę uwierzyć, że zawsze dosłownie ocierasz się nam o to podium i wyróżnienia! Tak jest i tym razem, ponieważ Twój pomysł i jego wykonanie, zmiotły mnie niemal dosłownie z krzesła ;D Te wszystkie elementy, spiralki, nawet w fryzurze miss - coś wspaniałego... Tutaj nie tylko sam pomysł mnie kupuje, ale i wykorzystanie elementów, wykonanie tematu. To dokładnie to, czego szukam w inspiracjach - chylę czoła przed Tobą po raz kolejny!
Nelumi, Twoja żarówka jest absolutnie przepiękna! Otarłaś się o nagrodę publiczności, a więc tak ja, jak i wszyscy inni - my wiemy, że to prawda! ;D Śliczny świetlisty makijaż, złote włosy oraz body idealnie imitują światło, co szalenie mi się podoba :) Jest tu wiele ciekawych elementów, które budują cały ten pomysł i idealnie odzwierciedlają przedmiot - opaska we włosach, czy chociażby krój samych w sobie spódnic. Gratuluję!
Evelyn, jako miłośniczka herbaty, Twoje zgłoszenie mnie zaciekawiło, ujęło i totalnie wykonaniem rozłożyło na łopatki. To niby prosta kreacja, a jednak w całości naprawdę przywodzi na myśl torebkę od herbaty! Nie sądzę, bym sama kiedykolwiek wpadła na podobny pomysł, a podoba mi się tu wszystko - zarówno ciemna skóra miss (przypomina nam o egzotycznym pochodzeniu tego napoju!), angielskość tradycyjnej porcelanowej filiżanki, aż po parę za miss, która idealnie imituje świeżo zaparzoną herbatę! Bardzo się cieszę, że pomimo wszelkich trudności technicznych, nagłej i nieprzewidzianej awarii tabletu, jednak udało mi się dokończyć dla Ciebie rysunek :) Aby podsumować genialność tego wszystkiego, zacytuję maila, jakiego wysłałam do Fox, gdy była jeszcze w Anglii - "Jest rano, rysuję torebkę od herbaty, pijąc fancy herbatę z jeszcze bardziej fancy dzbaneczka - how awesome is that?!" ;D
Dyokira - jak to zrobiłaś, że Twoja miss naprawdę przypomina telefon?! Mnogość elementów, jakie wykorzystałaś do stworzenia tej stylizacji mnie osobiście pozostawiło z nieładnie otwartymi ze zdumienia ustami ;) Podoba mi się tu szczególnie opaska we włosach, te wszystkie kabelki, fryzura, obłością przywodząca na myśl słuchawkę, aż po kwieciste zdobienia na bluzce, dokładnie takie same jak zdobienia na aparacie na załączonym przez Ciebie zdjęciu! Rewelacja - dziękujemy za wspaniałą inspirację! :D
Setarah, Twoja agrafka jest prześliczna! :D Bardzo podoba mi się jej długa, powłóczysta spódnica oraz że ogół stroju jest utrzymany w prostej konwencji, dokładnie jak... agrafka :D Świetne!
No i na sam koniec - Sniezyczka. To przepiękna, niezwykle bogata stylizacja która najprawdopodobniej znalazłaby się dużo wyżej, niestety punktacja powiedziała sama za siebie. Mimo to nadal naprawdę trudno mi się oprzeć urokowi tej ognistej postaci, bo nie jest to tak oczywista interpretacja ognia, bardziej metaforyczna i nowatorska, niż po prostu płomienie :D Strasznie podoba mi się makijaż Twojej miss, ogół jest taki magiczny i bardzo, bardzo stylowy.
To chyba wszystko, co najważniejszego w tej edycji miałam Wam do przekazania :) Na sam koniec, krótko i zwięźle powiem, że jeszcze raz dziękuję za Wasze zaangażowanie i cóż... życzę ogromnej weny i powodzenia wszystkim w kolejnych Wyborach!
Ostatnio zmieniony przez Lillien (30-03-2014 o 22h33)