No więc tak, postanowiłam, że również wstawię kilka swoich bohomazów, jeżeli kogoś one zainteresują to w sumie zapraszam na moje konto na DeviantArcie (jest podana strona internetowa pod avatarem).
Ogólnie to rysuję ołówkiem, czasami z głowy, czasami podpatrując daną postać na komputerze. Cały czas się staram być lepsza i lepsza. Nigdy nie chodziłam też na żadne zajęcia plastyczne.
Link do zewnętrznego obrazka
Ponieważ zdjęcia są robione telefonem, mogą mieć kiepską jakoś ><
Może więcej rysunków pojawi się z czasem ^^
Forum - Missfashion.pl, gra o modzie dla dziewczyn!
Strony : 1
#1 01-06-2013 o 15h19
#2 01-06-2013 o 15h36
Oo, widzę, że ty tez świetnie rysujesz! Żadnych problemów z anatomią czy proporcjami, dobrze cieniujesz. Tylko szkoda,że ten Naruto nie ma cieni na spodniach i w ogóle to jego uda są trochę dziwne xD Zamiast je tak zaokrąglać mogłaś zrobić je bardziej proste i wtedy dać mu niewielką przerwę w kroku
Najbardziej podoba mi się pierwsza i ostatnia praca, ale ta ostatnia to chyba przerysowana, nie?
#3 01-06-2013 o 15h48
Jedna sprawa, gdy praca jest referowana, należy podać link do oryginału bądź tytuł i autora.
Ponadto ze strony technicznej chyba łatwiej by było oglądającym, gdyby prace były skanowane bądź po zdjęciu odrobinę rozświetlane (nawet zwykła picassa tutaj wystarczy)
Ogólnie fajnie, dobre cieniowanie (choć zastanawiam się, czy to z głowy, czy z refa), pierwsza poza jest bardzo ciekawa, na drugim rysunku pasowałyby mi bardziej rozwiane włosy, bo takie nie do końca zgrywają się z dynamiką postaci, Naruto rzeczywiście ma dziwny krok i zyskałby chyba cieniowaniem, ostatnia praca super, choć prosiłabym właśnie o link do referencji.
Rysiaj dalej, to się chwali <3
#4 01-06-2013 o 15h59
Nieźle, jak na rysunki robione ołówkiem. Drugi rysunek ma strasznie fajnie wyglądające kontury. *__*
#5 01-06-2013 o 15h59
Miriku Dziękuję to bardzo miłe z twojej strony ^^ Co do Naruto jeszcze, to cieniowanie w przypadku tych rysunków jest bardziej widoczne w oryginale. Ale dobrze wiedzieć, że z tymi spodniami to jest trochę nie tak. Pracy już poprawiać nie będę, ale zapamiętam to jako radę na przyszłość.
Ostatnia praca jest odpatrzona z mangi. To prawda, że na niej się wzorowałam rysując to, ale po prostu ta strona tak bardzo mi się spodobała, że musiałam to narysować.
@Kouki Niestety ze skanerem w domu mam pewien kłopot więc to jest niemożliwe >< Pozostają zdjęcia, ale w sumie ta kwestia z rozświetlaniem jest dobrym pomysłem. Nie wpadłam na to wcześniej >< Zacznę tak robić z następnymi pracami.
Cieniowanie to tak po części, niektóre z głowy, przy innych wzoruję się na tym co ktoś narysował. Jeżeli tak to powiem tylko tyle, że refy idą do autora Deadman Wonderland, ponieważ to właśnie stamtąd jest ta strona.
Jak dla mnie włosy tej postaci, bo ogólnie jest to fanart, są stosunkowo dziwne już w oryginale. Ale dziękuję, za radę ^^
Byakyath dziękuję bardzo
W każdym razie, bardzo dziękuję za rady i pochwały, to miłe z waszej strony ^^
Ostatnio zmieniony przez Salivia (01-06-2013 o 16h01)
#6 01-06-2013 o 22h11
Tak myślałam, z tą ostatnią pracą Ale nie przejmuj się, ja tak tylko pytam, bo jednak rysowanie z głowy jest trudniejsze i muszę wiedzieć które prace jak oceniać. Ja też kiedyś przerysowywałam różne obrazki, czasem nawet pauzowałam anime i rysowałam daną scenę Każdy z reszta przez to przechodzi i to też w pewien sposób pomaga w nauce rysowania, bo zapamiętujesz położenie poszczególnych części ciała, ale zawsze trzeba też rysować z głowy
#7 01-06-2013 o 22h19
Edit
Miło, że to rozumiesz ^^ Kiedy przerysowuję dane ułożenie ciała to potem to zapamiętuję i mogę narysować to jeszcze raz, ale już z głowy. To po prostu ułatwia mi sprawę. No i niektóre strony z mangi tak bardzo mi się podobają, że aż muszę je narysować XD Nieważne co by się nie działo.
Kolejna postać z Fairy Tail. Tak, praca dalej ciemna, ale po prostu teraz wstawiam tu zdjęcia, która już mam na komputerze.
No i druga postać, tym razem z mojego i koleżanki opowiadania. Wiem, że nogi, a szczególnie buty są nieudane. ^^"
Ostatnio zmieniony przez Salivia (02-06-2013 o 12h13)
#8 02-06-2013 o 11h45
Na pewno moderatorki będą chciały żebyś to zmieniła. Lepiej od razu ostatni post skasuj, a jego treść wklej do przedostatniego Możesz napisać np. "Edit: (i tu wkleić nową wiadomość)" żeby było wiadomo, ze jest coś nowego
Mi osobiście podobają się oba rysunki i nie widzę w nich żadnych błędów (pomijając wspomniane buty ). W sumie mogłabyś spróbować pocieniować ten pierwszy szkic, myślę ze by lepiej wyglądał
#9 02-06-2013 o 13h33
Z jakich ołówków korzystasz?
I drobna rada, staraj się unikać rozmazywania ołówka w taki sposób, nie wygląda do estetycznie. I gdy chcesz uzyskać ciemniejszy kolor, nałóż więcej warstw ołówka, zamiast go mocniej przyciskać, efekt powinien być lepszy.
#10 02-06-2013 o 14h03
Miriku Dziękuję. No, niestety te buty mi nie wyszły i ogólnie to jest moja pięta Achillesowa. Buty oraz dłonie, bardzo często to są własnie dwie rzeczy, które mi za Chiny Ludowe nie wychodzą.
@Kouki Ołówki KOH-I-NOOR twardość od B do B8 i CRETACOLOR B9.
O! Dobra rada z tymi warstwami, w sumie to bym o tym nie pomyślała. A też mnie denerwuje jak potem to wygląda, gdy mocniej przyciskam. I nie wiedziałam co na to poradzić.Dziękuję.
Jeżeli chodzi o rozmazywanie to inaczej to też wygląda w oryginale, ale skoro na prawdę wygląda to nieestetycznie to postaram się to ograniczyć.
W każdym razie dziękuję ^^
#11 02-06-2013 o 15h05
Nie myślałaś o tym, aby wypróbować twardsze rysiki? Są lepsze do lineartów, bo dają jaśniejsze linie i się nie rozmazują (choć trzeba uważać z naciskiem, bo mocną kreskę ciężko wymazać). I z bardzo miękkimi też uważaj, bo je szalenie łatwo rozmazać, przez co brudzi się kartka. A w ogóle do szkiców najlepsze są F, bo są jasne i nietrudne do zmazania.
#12 02-06-2013 o 16h01
Edit
Hm, wiesz co jak ostatni raz byłam w papierniczym to akurat F nie mieli, a chciałam je dostać. Ponieważ powiedzmy, że mieszkam kawałek drogi od centrum to automatycznie średnio mi się chce ruszać z domu, ale może jutro po lekcjach wstąpię.
I tak, wiem, że z miękkimi trzeba uważać, czasami te rozmazane linie denerwują jak diabli ><
Kolejna praca Narysowałam takie coś, powiedzmy, że mniej więcej mangowy autoportret, ale też nie do końca. W każdym razie wiem, że ten zegarek kompletnie nie wyszedł. A w szczególności łańcuszek.
Ostatnio zmieniony przez Salivia (03-06-2013 o 17h11)
#13 03-06-2013 o 19h34
Rzeczywiście, zegareczek nie pasuje do reszty.
Ale twarz ma milutką.
#14 03-06-2013 o 19h55
Twarz i włosy bardzo ładne, tylko wydaje mi się, że oczy są trochę za szeroko rozstawione No ale i tak twarz, tak jak stwierdziła Menia ma milutką
Ale za to Ciało w ogóle nie pasuje mi do głowy. Wydaje mi się, ze głowa powinna być bardziej do przodu pochylona i wtedy szyja nie byłaby taka prostopadła do ciała. Wtedy chyba powinno być ok Dodatkowo powinnaś narysować jakąś kreskę pod jej prawą piersią żeby było wiadomo, że ją w ogóle ma No i rączki się za szybko zwężają ku dołowi. A do zegarka nic nie mam, mogłaś go tylko narysować jakoś pod kątem, a nie tak odwróconego prosto do nas
Ale rysunek sam w sobie bardzo fajny i radosny, i bardzo dobrze, że rysowany z głowy
Mam nadzieję, że nie przeszkadza Ci, że tak wymieniam błędy? Po prostu ja uważam, ze takie komentarze są pomocne ^ ^
#15 03-06-2013 o 20h02
Oj, na pewno mi to nie przeszkadza. Rysunków, które tu wstawiam już nie poprawię, ale są to dobre rady na przyszłość. Na pewno zapamiętam to sobie. Takie komentarze są jak najbardziej pomocne.
Ale cieszę się, że jednak nie jest tragicznie i jako tako wam się podoba ^^
#16 19-06-2013 o 20h14
bardzo zgrabnie wykonane arty : D
#17 20-11-2013 o 19h34
Śliczne też rysuje jak dam rade to wstawie zdjęcie<3
Strony : 1