Strona główna

Forum - Missfashion.pl, gra o modzie dla dziewczyn!

Dyskusja zamknięta

Strony : 1

#1 14-11-2013 o 19h38

Miss'gadułka
Sszyszka
...
Miejsce: Okolice Jeleniej Góry

Na świecie istnieje 197 państw. W tym
46 państw Azjatyckich,
45 Europejskich,
56 państw Afrykańskich,
12 państw Ameryki Południowej ,
23 państwa Ameryki Środkowej,
2 państwa Ameryki Północnej,
13 państw Australii i Oceanii,

W Europie mieszka 720 milionów osób czyli ok. 1/8 populacji naszej planety.
W Azji mieszka 3,6 miliardów osób czyli 60 % ludzkości.
W Australii i Oceanii mieszka niecałe 8,5 miliona osób.
W Afryce mieszka 759 milionów ludzi.
W Ameryce (Północna, Południowa i Środkowa) mieszka 780 milionów osób.

Na świecie istnieją 52 organizacje międzynarodowe oraz stowarzyszenia państw. Wśród nich najbardziej znane to :
- UNO- Organizacja Narodów Zjednoczonych
- UNESCO- Organizacja NZ  do spraw Oświaty, Nauki i Kultury
- UNICEF- Międzynarodowy Fundusz NZ Pomocy Dzieciom
- UE/EU - Unia Europejska
- CE- Rada Europy
- ICRC - Międzynarodowy Komitet Czerwonego Krzyża
- NATO- Pakt Północnoatlantycki

Znacie jakieś ciekawostki na temat Krajów lub świata? Chcecie podzielić się wiedzą? Zapraszam do dyskusji.

|Ask|Blog|Instagram|

WRÓCIŁAM~~

https://45.media.tumblr.com/5e1ed6549c0d6ceeb4a08a5434504f7b/tumblr_nxw2qxPJIa1up7gxfo5_400.gifhttps://45.media.tumblr.com/57397f448f8e7f4e15ba1dba6d386309/tumblr_nxw2qxPJIa1up7gxfo1_400.gif

#2 17-11-2013 o 16h59

Miss'nieobczajona
...

Ja dodam tu kilka ciekawostek znalezionych w internecie:

W Japonii wszyscy witają się ukłonem, jednak nietaktem jest kłanianie się niżej niż osoba starsza od nas. Przed wejściem do świątyni lub czyjegoś domu należy zdjąć buty. Nie myjmy rąk nad wanną, ponieważ Japończykom służy ona do relaksu! W Japonii nie zostawia się również napiwków, nasze zachowanie może zostać odebrane jako nieeleganckie.

Wybierając się do Bułgarii musimy pamiętać, że skinienie głową na tak, w Bułgarii oznacza nie, natomiast przeczące kiwanie głową to w języku Bułgarów przytakiwanie.

#3 18-11-2013 o 18h40

Miss'Żółtodziób
...

Whow! Whow! Spokojnie nie wyrabiam /vendor/beemoov/forum/../../../public/forum/smilies/big_smile.png
Z geografi jestem na tyle dobra, że wiem ile w Polsce jest województw i że istnieje taki kontynent jak Eurazja.
I jestem dumna, że jestem na tym samym kontynencie co ludzie, którzy produkują anime xD
Z tych skrótów UE/EU to chyba najczęściej słyszy się nazwę EU pomimo iż jest ona mniej prawidłowa gdyż Unia Europejska, a nie Eurpoejska Unia...

#4 18-11-2013 o 19h16

Miss'Sensei
lillchen
Pani Fioletu i Pochodnych
Miejsce: KremLove

EU to pewnie przez angielskie rozwinięcie - European Union.
@Minionka: Na hasło "Eurazja" czuję się wywołana do tablicy. Termin Eurazja został zagarnięty na potrzeby określenia całej płyty europejsko-azjatyckiej, chociaż Eurazja jest de facto przede wszystkim określeniem obszaru w przybliżeniu odpowiadającego terenowi byłego ZSRR. Istnieją dwa pojmowania Eurazji: geograficzne i ideologiczne, niestety bardzo często się je myli. Dobra, już nie przynudzam /vendor/beemoov/forum/../../../public/forum/smilies/big_smile.png

Czy wiesz, że...?

...w Norwegii (zwłaszcza na północy) wędrowiec może wejść do domu tubylców bez pytania, nawet pod nieobecność gospodarzy. Ważne, żeby niczego nie ukradł i zostawił po sobie porządek.
...w Chorwacji nie ma parapetów okiennych.
... w Hiszpanii obowiązuje zakaz KUPOWANIA alkoholu po godzinie 23 (nie spożywania, a właśnie kupowania /vendor/beemoov/forum/../../../public/forum/smilies/smile.png).
... jednym z ulubionych przysmaków Rosjan jest suszona ryba.
... nazwa wyspy Nauru w tamtejszym języku oznacza "idę na plażę".

#5 19-11-2013 o 20h29

Miss'Żółtodziób
...

lillchen napisał

EU to pewnie przez angielskie rozwinięcie - European Union.
@Minionka: Na hasło "Eurazja" czuję się wywołana do tablicy. Termin Eurazja został zagarnięty na potrzeby określenia całej płyty europejsko-azjatyckiej, chociaż Eurazja jest de facto przede wszystkim określeniem obszaru w przybliżeniu odpowiadającego terenowi byłego ZSRR. Istnieją dwa pojmowania Eurazji: geograficzne i ideologiczne, niestety bardzo często się je myli. Dobra, już nie przynudzam /vendor/beemoov/forum/../../../public/forum/smilies/big_smile.png

Dobra, dobra wiem tylko tyle, że dzieli nas od tego Ural i że mieszkam w tym. No po prostu wątek z geografii się z tego zrobił. Połowy nie rozumiem, ale chyba nie muszę rozumieć. Pani od przyrody jest dla mnie zuem!

Dyskusja zamknięta

Strony : 1