Nie znalazłam niczego takiego więc zakładam temat. Dzielimy się tutaj radami i poradami dotyczącymi rysowania, malowania i podobnych. Można też zadawać pytania odnośnie różnych trików.
Mam pytanie, czym rysujecie?
|Ask|Blog|Instagram|
WRÓCIŁAM~~
Strony : 1
Nie znalazłam niczego takiego więc zakładam temat. Dzielimy się tutaj radami i poradami dotyczącymi rysowania, malowania i podobnych. Można też zadawać pytania odnośnie różnych trików.
Mam pytanie, czym rysujecie?
Najczęściej kredkami... Jak się cieniuje i robi fałdy na ubraniach? Tajniki tej techniki zostały przede mną zatajone....
Rysuję ołówkiem/kredkami albo czarnym cienkopisem i wtedy koloruję bądź to pisakami, bądź to na komputerze
Na temat cieniowania się nie wypowiem, bo mi samej to nie wychodzi.
jeżeli chodzi o rysowanie to kredki, ołówki, cienkopisy, pastele (rzadko), sepia, węgiel.
Jeżeli chodzi o kredki to warto się zaopatrzyć akwarelowe kredki. Nie są drogie (czasami można je kupić w supermarketach, np. biedronka). One mają żywe kolory co napewno dadzą świeżość rysunkowi i można nawet za pomocą wody rozmazać je bez problemu co da efekt jak u farby. To jest pomocne kiedy chcesz zmieszać dwa kolory.
Ołówki nalepiej mieć w różnych grubościach miękkości grafitu. Normalnie w sklepie znajdziesz (do rysowania najlepsze to od HB do 6B). H to twrdy grafit B to miękki gfarit. Dzięki tym grubością łatwo jest cieniować. Wiele osób do cieniowania używa palca rościerając ołówek, ja używam właśnie miękkości grafitu i gumki. Gumką też możesz rysować. Ja ją używam przy fałdach ubrań to jest naprawdę pomocne.
Jak przyjdzie jeszcze jakieś rady, które warto się podzielić to napisze narazie to tyle.
AsuuAzuTribuleAya napisał
Najczęściej kredkami... Jak się cieniuje i robi fałdy na ubraniach? Tajniki tej techniki zostały przede mną zatajone....
Włąśnie jest dużo ludzi tytaj, którzy rysują mangę. Jeżeli rysujecie ubrania to nie ma innej opcji jak obserwować układający się paterjał. Założyć na siebie, np koszule i w lustrze oglądać jak ona się ukłąda gdy podnosisz ręce do góry czy się obracasz. Można też zrobić zdjęcie by pomogło. Tak samo jest z cieniowaniem. Trzeba obserwować a nawet można ukłądać cień za pomocą lamki i wtedy oglądać.
Jest też inna opcja: przerysowywać postacie ale nie kalkować, które już któś narysował. Gdy tak wciąż będziesz rysował postać, która już istnieje to twój mózg zapamięta niektóre techniki, które będziesz mógł wykorzystać do twoich postaci.
Jeżeli chodzi o tradycyjne fałdy formie fali to używam do tego gumki. Jest bardzo pomocna.
A i bardzo ważna rzecz przy rysowaniu. Nie poddawać się tylko dla tego, że na początku wam nie wychodzi. Gdy ćwiczycie codziennie chociaż jeden obrazek na dzień to gwarantuje że po roku lub półtora zauważycie ogromne zmiany w rysowaniu. Zaczniecie rysować po swojemu. Znajdziecie swoje unikatowe techniki i znajdziecie już swoich fanów.
Kocham zatrzymywać się na samym szkicu... Kredki tak jakoś mnie nie lubią i sprawiają, że obrazek nie jest już "tak piękny" ;__;
Nie znam się na tym zbytnio, rysuję tylko dla zabawy, ale mimo wszystko taką podstawową wiedzę czym rysuję staram się mieć (choć mi nie wychodzi... ). Zwykle (z czystego lenistwa) korzystam z ołówka automatycznego ze zwykłym rysikiem (nieważne jak to grafitowe coś się tak naprawę nazywa, dla mnie to zawsze będzie rysik) HB, ale mam też dwa zwykłe, miękkie ołówki 7B i 5B, przy czym tym drugim zwykle rysować mi lepiej, ale to i tak zwykle nie ma znaczenia, bo najczęściej rysuję chibi albo fanarty i OC "mangową" kreską (nie mam pojęcia jak to nazywać więc też używam własnego określenia ._. ), taką bardziej realistyczną umiem tylko głowę kota ^^'''
Przede wszystki duuużo rysowania z natury! Im więcej tym lepiej Przerysowywanie zdjęć jest czasem zdradzieckie, co zdjęcie spłaszcza rzeczywistość, przez co o wiele trudniej z nich wyciągnąć efekt przestrzeni w samym rysunku. Zatem najlepiej jak najwięcej rysować tego, co nas otacza. I bardzo dużo obserwować! Kiedyś w gimnazjum prowadzący koło plastyczne, na które chodziłam, powiedział: sztuka malowania i rysowania to tak naprawdę sztuka patrzenia.
Więęęęc... Tak jak dziewczyny mówiły. Rysować jak najwięcej, patrzeć w lustro, robić szkice i ćwiczyć, ćwiczyć Dotyczy to zarówno tych, którzy rysują realistycznie, jak i jak najbardziej tych, co rysują w stylu mangi
Strony : 1